Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politie Groningen liet pedofiel twintig jaar lang lopen

30 sep 05

Vier slachtoffers van een pedofiel spannen een rechtszaak aan tegen de staat der Nederlanden en de politie van Groningen. De politie van Groningen heeft volgens de slachtoffers ruim 20 jaar lang een pedofiel zijn gang laten gaan, waardoor tientallen jongens in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar zijn seksueel misbruikt en geslagen. Ondanks aangiften in 1982, 1992 en in 1996 werd de pedofiel niet vervolgd. Pas in 2001 na een aangifte bij de politie in het dorp Zuidwolde werd hij opgepakt.

Het gaat om de pedofiel Geert van D. die in 2002 werd veroordeeld tot 5 jaar cel en TBS. De pedofiel kreeg landelijke bekendheid omdat hij op last van de rechter een tatoeage met de beeltenis van één van zijn slachtoffers moest laten verwijderen.

De slachtoffers nu 35, 28, 21 en 15 jaar werden allemaal door de pedofiel geslagen en seksueel misbruikt toen ze minderjarig waren. Als ze een leeftijd bereikten waarop ze niet meer interessant voor hem waren, moesten ze andere jongere jongens aanleveren. "Als je die klus had geklaard was je vrij om te gaan", aldus één van hen.

Na een aangifte in 1982 van twee jongens werd Geert van D. wel opgepakt maar na een aantal dagen door de politie van Groningen weer vrijgelaten. Het slachtoffer hoorde nooit meer iets.
"Het is heel simpel, als er iets met mijn aangifte was gedaan in 1982 had de rest nooit slachtoffer kunnen worden."

Eén van de jongens die 15 jaar was toen hij werd misbruikt deed in 1992 aangifte en zegt: "De politie sprak over een seksueel experiment. Ik moest niet zeuren." Bij de aangifte uit 1996 werd in het nabij zijn van Geert van D. aan het slachtoffer gevraagd of hij werd mishandeld of misbruikt. "Je kan wel nagaan dat een jongen die al zo'n lange tijd onderdruk staat dan helemaal niet durft te antwoorden", aldus het slachtoffer nu.

Pas toen Geert van D. van de stad Groningen naar het dorp Zuidwolde verhuisde en daar opnieuw een slachtoffer maakte greep de politie van Zuidwolde na een aangifte in 2001 wel in. "Waarom kunnen ze in godsnaam die man 25 jaar laten rondlopen terwijl ze zeggen 'we kennen hem'. Er liggen vier aangiftes, waarom pakken ze hem bij de vierde pas op," vraagt één van de jongens zich af.

Uiteindelijk biechten ze alles op aan hun ouders die naar de politie stappen.Toen Geert. Van D. dat merkte zei hij zelf tegen de jongens:"Je hoeft niet naar de politie te gaan want dat zijn toch allemaal vrienden van me."

De advocaat L. Poortman van de slachtoffers kan niet verklaren waarom de politie bij de aangiften niet heeft ingegrepen. Poortman:"Geert van D. schijnt regelmatig met de politie contact te hebben gehad. Het is zelfs zo dat één van de moeders vele malen zich bij de politie heeft gemeld met vermoedens over Geert van D. maar zelf uiteindelijk strafrechtelijk werd vervolgd omdat ze hem had aangevallen."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief