Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Weer massale bestorming Spaanse enclave

3 okt 05

Meer tweehonderd illegale immigranten zijn er maandagmorgen in geslaagd de Spaanse enclave Melilla binnen te dringen. Ze maakten deel uit van een groep van zevenhonderd Afrikanen die naar Melilla probeerden te komen. Volgens de plaatselijke autoriteiten zijn zeker 135 mensen gewond geraakt. Meer dan 130 Afrikanen werden gearresteerd.

De Spaanse enclaves Ceuta en Melilla aan de Noord-Afrikaanse kust grenzen aan de Middellandse Zee en Marokko. Het is de enige landgrens van de Europese Unie met Afrika. Spanje heeft het leger gestuurd. De versperringen rond de enclave zijn verhoogd, na drie eerdere bestormingen op Ceuta en Melilla vorige week. Bij de poging van maandag zijn ladders gebruikt, aldus de politie. Ook is een deel van een zes meter hoog hek omvergetrokken.

De recente bestormingen van de afrasteringen rond de enclaves - maandag was de derde in een week - zijn opzienbarend maar volgens Spaanse statistieken daalt het aantal mensen dat de enclaves binnendringt. In 2003 en in 2004 waren dat er jaarlijks circa 55.000. Dit jaar zijn er nadat meer dan een halfjaar was verstreken slechts 6000 illegalen de enclaves binnengedrongen.

Aan Marokkaanse zijde wordt ook aan de indamming van de stroom illegalen gewerkt. De Marokkaanse politie heeft bijvoorbeeld 96 illegalen gearresteerd die van plan waren de Spaanse enclave Melilla binnen te dringen. Dat meldden functionarissen zondagavond.

Zij werden aangehouden tijdens een grootscheepse inval, waar ongeveer 1300 politiemannen aan te pas kwamen. De Marokkaanse overheid heeft sinds 29 september meer dan vierhonderd illegalen aangehouden in de provincie Nador.

Immigranten die de grens tussen Marokko en Spanje proberen over te steken, zijn vaak het slachtoffer van grof geweld, aldus een maandag verschenen rapport van Artsen zonder Grenzen. Een kwart van de immigranten die in de klinieken van de hulporgansatie in Marokko wordt behandeld, heeft verwondingen als gevolg van geweld. Artsen zonder Grenzen maakt zich ernstig zorgen over de "onmenselijke behandeling door de Marokkaanse en Spaanse autoriteiten van deze groep mensen die toch al onder erbarmelijke omstandigheden moet leven."

In mobiele klinieken biedt Artsen zonder Grenzen medische hulp aan immigranten. Uit gegevens van deze klinieken en de verklaringen van immigranten, verzameld tussen april 2003 en augustus 2005, blijkt dat van de meer dan 10.000 mensen die medische hulp vroegen, er 2.544 het slachtoffer waren van het gebruik van grof geweld. Tot lichamelijk letsel behoren schotwonden, stokslagen en hondenbeten, opgelopen bij de ontsnapping aan Marokkaanse grensbewakers.

(bron: ANP/EFE)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief