Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dodental Pakistan al geschat op 40.000

10 okt 05

Het dodental als gevolg van de aardbeving in het noorden van Pakistan loopt mogelijk op tot 40.000. Dat blijkt uit onofficiële schattingen die maandagochtend door Pakistaanse media naar buiten werden gebracht. Unicef en een hoge Pakistaanse regeringsfunctionaris spraken maandagochtend ook over 30.000 tot 40.000 doden.

Zwaarst getroffen
"We hebben van de regering te horen gekregen dat er 30.000 tot 40.000 mensen zijn omgekomen", aldus Unicef-woordvoerster Julia Spry Leverton. Een hoge Pakistaanse regeringsfunctionaris heeft tegen het persbureau AFP het dodental bevestigd en sprak van meer dan 60.000 gewonden. De militaire machthebbers zeiden maandag dat er in de zwaarst getroffen gebieden "een hele generatie verloren is gegaan". Veel kinderen verloren het leven.

De minister van Communicatie van het Pakistaanse deel van de regio Kashmir, Tariq Farooq, zegt volgens mediaberichten dat er alleen al in zijn provincie 30.000 doden zijn gevallen. In de aangrenzende North-West Frontier Province verloren volgens onafhankelijke bronnen circa 9000 mensen het leven. De beving van zaterdag had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter.

Ingestort
De hoofdstad van Kashmir, Muzaffarabad, behoort tot de zwaarst getroffen gebieden. Zeker 70 procent van de gebouwen is ingestort en 11.000 mensen vonden er de dood. De Pakistaanse premier Shaukat Aziz stelde zondagavond het dodental in zijn land op 20.000.

Het dodental in het Indiase deel van Kashmir staat vooralsnog op 656. Bijna duizend mensen raakten gewond, aldus het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken. Duizenden woningen zijn ingestort.

(Bron: ANP/DPA/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief