Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zeven terreurverdachten gearresteerd

14 okt 05

Met de arrestatie van zeven vermeende leden van de Hofstadgroep zijn vrijdag waarschijnlijk een of meerdere aanslagen verijdeld. Volgens de Algemene Inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD was hoofdverdachte Samir A. op zoek naar wapens en explosieven. Vermoedelijk bereidde hij met anderen aanslagen voor op een aantal politici en het gebouw van de veiligheidsdienst.

De verdachten werden aangehouden in Den Haag, Amsterdam en Almere. Het gaat om zes mannen en een vrouw (18 tot 30 jaar). Onder de verdachten is behalve de 19-jarige Samir A. die eerder werd vrijgesproken van het voorbereiden van terreuraanslagen ook Jermaine W. van wie het voorarrest voor zijn betrokkenheid bij het vermeende terreurnetwerk eerder was geschorst. De politie heeft de vrouw van Samir A. verhoord als getuige.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken)) sprak vrijdag over een acute dreiging. "Het was nodig om in te grijpen om aanslagen te voorkomen. De dreiging is niet verdwenen, maar de acute dreiging is weggenomen'', aldus Remkes. De Hofstadgroep neemt volgens hem ondanks eerdere arrestaties van verdachten nog steeds in omvangtoe.

De verdachten wilden handelen uit extreem-godsdienstige ideologie, verklaarde minister Donner van Justitie. Ze wilden hun islamitisch geloof misbruiken om hun daden te rechtvaardigden, aldus de bewindsman. Het is niet duidelijk welke politici het doelwit vormden. Tweede-Kamerlid Hirsi Ali (VVD) wist niet of de arrestaties met recente dreiging aan haar adres hadden te maken. Haar collega Wilders (Groep Wilders) was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

De politie sprak vrijdag van diverse acties op verschillende plaatsen. Een van de terreurverdachten werd opgepakt in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, waar ook de moordenaar van Theo van Gogh woonde. Op het station in Almere werd volgens een getuige een verdachte met een kap over zijn hoofd weggevoerd. Een arrestatieteam viel een portiekflat aan de Moerweg binnen, vuurde lichtkogels af en voerde een verdachte af.

In de Haagse Van Mierisstraat was een andere inval. Minister Donner zei vrijdag in het tv-programma Netwerk dat bij de huiszoekingen een speciaal getrainde hond van de Belgische federale recherche voor het opsporen van eventuele boobytraps is ingezet. De enige hierin gespecialiseerde hond waarover Nederland beschikt, verblijft in Afghanistan.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) had voor vrijdag extra beveiligingsmaatregelen laten nemen. De mobiele eenheid sloot het Binnenhof in Den Haag hermetisch af. Ook het gebouw van de AIVD in Leidschendam en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken werden extra beschermd.

Er was geen aanleiding om het algemene dreigingsniveau voor Nederland te verhogen. Die blijft substantieel, meldde coördinator Joustra. De zeven verdachten worden maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief