Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Proces Saddam Hoessein begonnen

19 okt 05

In de Iraakse hoofdstad Bagdad is woensdag voor het speciaal Iraaks Tribunaal onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen het proces begonnen tegen ex-president Saddam Hoessein. Met een kleine vertraging werd het begin van de zitting rechtstreeks uitgezonden.

Saddam werd met zeven handlangers de rechtszaal binnengeleid. Saddam verscheen als laatste, gekleed in een zwart pak en open wit overhemd. Hij werd door twee bewakers binnengebracht. In zijn hand hield hij een exemplaar van de Koran, aldus journalisten ter plekke.

Deze eerste zaak draait om de dood van 143 inwoners van de sjiitische stad Dujail die in 1982 werden geëxecuteerd uit wraak na een mislukte aanslag op Saddam. Ook werd het centrum van Dujail gebombardeerd. Naast de executies werden honderden opgepakte bewoners jarenlang opgesloten in detentiekampen in de woestijn.

Naast Saddam Hoessein staan voor deze zaak nog zeven mannen terecht onder wie oud-vice-president Taha Yassin Ramadan.

Op de eerste zittingsdag worden de verdachten geïdentificeerd, de aanklachten voorgelezen en dienen de advocaten moties in. De verdediging heeft al aangekondigd om een verdaging van zeker drie maanden te zullen vragen, omdat zij zich onvoldoende heeft kunnen voorbereiden.

Saddam kan ter dood worden veroordeeld. Mensenrechtengroepen maken zich ongerust over de rechtsgang. Zo maakt de Amerikaanse organisatie Human Rights Watch (HRW) zich "ernstige zorgen" over de capaciteit van het tribunaal om een eerlijk proces te houden. De druk van de Iraakse regering om het proces snel af te ronden, is groot.

(Bron: ANP/AFRP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief