Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eis opname verhoren afgewezen

19 okt 05

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag de eis van voormalig Hells Angels-voorman 'Big Willem' van B. om politieverhoren op beeld- of geluidsband op te nemen afgewezen. Van B. werd maandagochtend vroeg tijdens de grote politieactie tegen de Hells Angels gearresteerd. Hij wordt verdacht van onder meer betrokkenheid bij moord dan wel doodslag en bij de mishandeling van tv-duo Barend & Van Dorp.

Dinsdag spande Van B. een kort geding aan tegen de Staat om te bewerkstelligen dat zijn verhoren door de politie op video- of geluidsband zouden worden opgenomen. Daarmee wil hij voorkomen dat de politie tijdens die verhoren buiten haar boekje gaat, bijvoorbeeld door hem te intimideren. Volgens Van B. is dat inmiddels al gebeurd, in een verhoor dinsdag. Ook eiste Van B. dat de verhoren van alle andere verdachten en getuigen in de zaak worden opgenomen.

Van B.'s advocaat M. van Gessel baseerde zich dinsdag tijdens het geding op de aanbevelingen die de commissie-Posthumus heeft gedaan. Posthumus onderzocht de fouten die politie en justitie hebben gemaakt in het onderzoek naar de Schiedammer parkmoord, de beruchte zaak waarin Kees B. ten onrechte werd veroordeeld. Een van Posthumus' aanbevelingen is om verhoren van verdachten in gevoelige zaken op video op te nemen.

Landsadvocate C. Bitter heeft namens de Staat betoogd dat er geen wettelijke verplichting bestaat tot het opnemen van verhoren en dat de aanbevelingen van de commissie-Posthumus daar geen recht op bieden. De aanbevelingen van de commissie moeten nog vorm krijgen in de praktijk.

De rechtbank geeft Bitter in haar visie gelijk. De beslissing om verhoren op te nemen is nu nog aan de officier van justitie, aldus het vonnis. De officier heeft een verzoek van Van B. daartoe van de hand gewezen. Volgens de rechter is dat niet onredelijk, omdat van bijzondere omstandigheden in de Angelszaak niet is gebleken.

Het Openbaar Ministerie (OM), dat heeft toegezegd de aanbevelingen van Posthumus te zullen overnemen, verwerkt de adviezen in een zogeheten verbeterplan. Dat plan moet er voor zorgen dat er in de toekomst geen fouten meer worden gemaakt zoals in de Schiedammer zaak. Het OM zal het plan binnen enkele weken gereed hebben.

Volgens Bitter is de aanbeveling tot het het opnemen van verhoren bedoeld voor bijzondere zaken. De zaak tegen de Hells Angels rekent zij daar niet toe. Volgens advocaat Van Gessel in het juist wel een bijzondere zaak, omdat de politie zich geconfronteerd zal weten met hardnekkig zwijgen door verdachten, overeenkomstig de 'erecode' van de Angels. Getuigen zullen veelal te bang zijn om te verklaren. Daarom zal de politie "zeer gebeten zijn op het loskrijgen van verklaringen", aldus de raadsman, die vreest dat daarbij minder orthodoxe verhoormethoden zullen worden gebruikt.

Raadsman Van Gessel was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. Het is dan ook niet bekend of hij en Van B. beroep zullen aantekenen tegen het vonnis.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief