Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Neem in godsnaam de regie op, minister-president'

19 okt 05

Fred Spijkers, oud-bedrijfsmaatschappelijk werker in de Nederlandse krijgsmacht, is ten einde raad. Hij heeft zich kort geleden gewend tot premier Balkenende om zijn zaak uit een impasse te halen. Dat zegt hij vanavond in NOVA.

Fred Spijkers was verwikkeld in een slepend conflict met Defensie over een affaire die in 1984 begon. In dat jaar kwam mijndeskundige R. Ovaa om het leven bij een incident met een omstreden mijn van het type AP-23. Spijkers moest de weduwe vertellen dat haar man was omgekomen door zijn eigen schuld. Hij weigerde dat, want de AP-23 was een omstreden mijn. Die houding resulteerde negen jaar later in Spijkers ontslag.

Defensie biedt in 2002 via staatsecretaris Van der Knaap excuses aan en speldt Spijkers een koninklijke onderscheiding op. Ook krijgt hij in 2002 een schadevergoeding van 1,6 miljoen euro - belastingvrij. Maar tot zijn verbijstering krijgt hij eind september van dit jaar toch een belastingaanslag van ruim 900.000 euro.

Spijkers wendt zich ten einde raad tot minister-president Balkenende. "Minister-president, neem in godsnaam de regie op, want de zaken lopen fout," schreef hij enkele maanden geleden aan premier Balkenende. Balkenende antwoordde hierop: "Het zal u wel niet bevredigen dit antwoord, maar als u niet tevreden bent kunt u naar de rechter". "Daar was nou de overeenkomst voor om dat niet te doen", zegt Spijkers gelaten.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief