Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Stafchef van Cheney aangeklaagd

29 okt 05

De stafchef van de Amerikaanse vice-president Cheney is in Washington aangeklaagd voor zijn rol bij een CIA-schandaal. Lewis Libby wordt beschuldigd van meineed, belemmering van de rechtsgang en het afleggen van een valse verklaring.

Libby, die meteen na de bekendmaking van de aanklacht zijn ontslag indiende, zou de naam van geheim agente Valerie Plame hebben laten uitlekken. Dat is strafbaar. Toen haar naam op straat kwam te liggen, leidde het spoor al snel naar het Witte Huis.

Waarschijnlijk voerde Libby een wraakactie uit tegen de man van Plame. Die is oud-ambassadeur en had de regering-Bush beschuldigd van misleiding in de aanloop naar de Irak-oorlog. De belangrijkste adviseur van Bush, Karl Rove, wordt ook nog genoemd in deze zaak. Hij gaat voorlopig vrijuit, maar er loopt nog wel een onderzoek naar zijn betrokkenheid.

Het is de eerste ontknoping een al meer dan twee jaar durend justitieel onderzoek naar het bewust lekken van de naam van een geheim agente. De identiteit van Valerie Plame , werkzaam voor de CIA, werd in 2003 gelekt naar de media.

Libby wordt er van verdacht te hebben gelogen tegen de jury die de zaak onderzoekt. Volgens de aanklager, hangt de stafchef een gevangenisstraf van dertig jaar boven het hoofd. Daarnaast kan hij een boete van 1,25 miljoen dollar krijgen.

De Democraten noemen de aanklachten zeer ernstig. "De aanklachten suggereren dat een hoge beambte in het Witte Huis politiek voor onze nationale veiligheid heeft geplaatst", zei Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat.

"Deze zaak is groter dan alleen het lekken van zeer geheime informatie. Zij toont hoe de regering-Bush inlichtingen heeft verzonnen en gemanipuleerd om haar zaak voor een oorlog in Irak te versterken", concludeerde de oppositieleider.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief