Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politiebond ACP verbijsterd over conversatie in terreurpand

29 okt 05

Het arrestatieteam dat vorig jaar een inval deed in een terreurpand in het Haagse Laakkwartier is bijzonder relevante informatie onthouden. Dat concludeert de politievakbond ACP na het bekijken van de complete verslagen van de afgeluisterde gesprekken, die Nova in handen heeft. Uit de gesprekken blijkt dat terreurverdachten Jason en Ismail meerdere keren toespelingen maakten op het gooien van handgranaten, precies op de hoogte waren van de methoden die een arrestatieteam gebruikt en zich oefenden in het gebruik van een pistool. Bij de inval raakten vier agenten gewond, waarvan één zwaargewond.

Jason W., één van de hoofdverdachten in de Hofstadgroep, was op 1 september 2004 door de geheime dienst AIVD in het pand aan de Antheunisstraat gelokt, en werd continu afgeluisterd. Ismail A., een andere hoofdverdachte in de Hofstadgroep, bivakkeerde regelmatig in het Haagse pand. Nova beschikt over alle afgeluisterde gesprekken van 2 tot en met 10 november, de dag van de inval in de woning. Politievakbond ACP is verbijsterd over de inhoud van die gesprekken, omdat het arrestatieteam dat de inval deed die informatie nooit heeft gekregen. "Dat die informatie bekend was, maar niet beschikbaar voor het arrestatieteam, dat is onbestaanbaar. Dat mag niet voorkomen", aldus secretaris Wiep van der Pal, secretaris van de ACP.

Volgens de advocaten van de twee terreurverdachten, Robert Maanicus en Ronald van der Horst, kregen de leden van het arrestatieteam te horen dat de jongens behoorden "tot de periferie van de Hofstadgroep", terwijl ze in werkelijkheid worden gezien als kernleden van die groep. De advocaten hebben het arrestatieteam vorige week achter gesloten deuren gehoord, als getuigen in het Hofstad-proces. Ook is het arrestatieteam niets verteld over de aanwezigheid van handgranaten, wel zouden de verdachten mogelijk vuurwapengevaarlijk zijn, zo bleek tijdens de verhoren.

Jaap Timmer, politie-onderzoeker aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, vertelt in Nova over een eerdere poging om één van de twee verdachten aan te houden. Het arrestatieteam dat daarbij betrokken was weigerde om een inval in een huis te doen, vanwege het gevaar van de verdachte. "Het is opmerkelijk dat het Haagse arrestatieteam deze woning wel is binnengegaan. Dat doet vermoeden dat zij de informatie die het andere team wel had nu niet hadden", aldus Timmer.

ACP-secretaris Van der Pal zegt in Nova dat er nu, een jaar na de inval in de Antheunisstraat, nog niets is verbeterd in de informatie-uitwisseling tussen AIVD, justitie en de arrestatieteams. "Sterker nog, zoiets als in de Antheunisstraat kan morgen zo weer gebeuren".

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief