Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Peter R. de Vries presenteert politieke partij

31 okt 05

Onder zeer grote mediabelangstelling heeft misdaadjournalist Peter R. de Vries maandag op het Binnenhof zijn politieke partij PRDV (Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht & Vooruitgang) gepresenteerd.

De Vries wilde zijn 55 hervormingsstellingen op een deur van het Tweede Kamergebouw hameren, maar dat mocht niet van beveiligingspersoneel van de Kamer. De Vries had daar al op gerekend en bevestigde zijn pamflet daarom op een zelfmeegebrachte stellage.

De Vries zei niet te pretenderen dat zijn stellingen "dezelfde historische impact" zullen hebben als de 95 stellingen die kerkhervormer Maarten Luther precies 488 jaar geleden, op 31 oktober 1517, aan de deur van de slotkapel in het Duitse Wittenberg spijkerde. Hij zei wel te hopen dat zijn actie op zijn minst een voetnoot in de geschiedenis zal blijken te zijn.

In het pamflet schrijft De Vries dat "ingrijpende veranderingen" in Nederland nodig zijn en dat hij daarom de politiek in gaat. Hij pleit onder meer voor een gekozen minister-president die zijn eigen kabinet mag samenstellen, het houden van referenda, het afschaffen van de Eerste Kamer en het verhogen van de kiesdrempel.

Het budget voor ontwikkelingssamenwerking wil hij verhogen van 0,8 naar 1 procent van het bruto binnenlands product. De gemeentelijke belastingen moeten bevroren worden. Het 'kwartje van Kok' moet terug naar de automobilist.

De Vries wil ook dat het openbaar vervoer gratis wordt om de files te bestrijden. Het bijzonder onderwijs zou niet langer door de overheid gesubsidieerd moeten worden. De pensioenleeftijd moet omhoog naar 67 jaar. Voor jongeren dient er een maatschappelijke dienstplicht te komen.

De Vries wil de veiligheid voor de burgers fors verbeteren, maar dat mag niet ten koste gaan van de vrijheid van meningsuiting. Softdrugs moeten gelegaliseerd worden.

De Vries wil over zes weken - op 16 december - via een opiniepeiling van het Nederlands volk horen of hij door moet gaan met zijn politieke ambities. Onderzoeksbureau Nipo zal dat wekelijks peilen. Minimaal 41 procent van de ondervraagden moet dan in de peiling op 16 december aangeven het belangrijk te vinden dat De Vries zich in de landelijke politiek in Den Haag stort. Gebeurt dat niet, dan stopt hij met zijn plannen. "Dan is er blijkbaar niet genoeg draagvlak en zijn wij niet de juiste partij op het juiste moment", zei De Vries. Maandag presenteerde De Vries de eerste meting waaruit blijkt dat nu 21 procent de PRDV een aanwinst voor de Tweede Kamer zou vinden.

Eerder had De Vries, die de afgelopen twintig jaar zelf niet stemde, aangegeven dat hij minimaal twintig zetels wil hebben. Maandag zei hij dat als bij de peiling blijkt dat minimaal 41 procent van de bevolking zijn komst steunt, hij sowieso in de Kamer gaat zitten, ook als de kiezer hem bij de verkiezingen in 2007 uiteindelijk maar vier of vijf zetels geeft. Overigens vindt de partij wel dat je met zo'n zetelaantal te weinig invloed kunt uitoefenen.

Het programma van de PRDV heeft niet de pretentie een volledig verkiezingsprogramma te zijn. Ook staat er niet in hoe het betaald zou moeten worden. Dit zijn de hoofdlijnen, aldus De Vries. Volgens hem is het juist de optelsom van deze standpunten, die afzonderlijk ook wel bij andere partijen zijn te vinden, "die maximale verandering garandeert" in Den Haag.

PvdA-leider Bos zei maandag in een reactie zich goed te kunnen vinden in veel voorstellen van De Vries, zoals de legalisering van softdrugs, de uitbreiding van de rechterlijke macht en meer geld voor ontwikkelingssamenwerking. Wel heeft Bos een aantal vragen bij het programma, onder meer over de financiering ervan. "Maar we zullen graag de discussie met de PRDV aangaan."

D66-leider Dittrich is positief over het programma van De Vries. "Ik herken veel van onze eigen programmapunten, zoals democratisering, meer aandacht voor ontwikkelingssamenwerking, legalisering van softdrugs en verhoging van de pensioenleeftijd. Ik beschouw dit als steun van buiten Den Haag. Laat De Vries maar beuken op het bastion, dan zullen wij van binnen de deur opendoen."

Het CDA wil nog niet reageren op het programma van de PRDV. "Dat hebben we ook niet gedaan bij het programma van Wilders", zegt een woordvoerder. "Maar als De Vries inderdaad in de politiek gaat, zullen we graag de strijd met hem aangaan."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief