Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vermoorde oud-advocaat verdacht van witwaspraktijken

31 okt 05

De maandagavond vermoorde oud-advocaat E. Hingst werd verdacht van het witwassen van crimineel geld, deelname aan een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Hingst hing in juli van dit jaar zijn toga aan de wilgen.

In april zat Hingst enkele weken vast. Bij de doorzoeking van zijn kantoor bij Toenbreker Advocaten op de Keizersgracht in Amsterdam vond de politie destijds drie vuurwapens, munitie en een fors geldbedrag. Justitie was nog "heel druk bezig met een onderzoek". Het Openbaar Ministerie (OM) zou over enkele maanden een beslissing nemen of het Hingst daadwerkelijk zou vervolgen.

Hingst was onder meer de raadsman van 'topcrimineel' John M., de vaste zakenpartner van de in oktober 2000 geliquideerde Sam Klepper. In 2002 werd er op M. geschoten, toen hij het kantoor van Hingst verliet. M. werd voor zijn eigen veiligheid verpleegd in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.

Hij beweerde na de aanslag dat naast Heineken-ontvoerder W.H. en vastgoedhandelaar W.E. ook zijn raadsman Hingst achter de liquidatiepoging zat. Deze zou hem op de dag van de aanslag naar Amsterdam hebben gelokt. M. kondigde aan wraak te nemen. "Degenen die krokodillentranen huilden toen ik was neergeschoten, kunnen hun borst natmaken."

In 2004 werd Hingst gearresteerd op verdenking van het plegen van valsheid in geschrifte. Justitie verdacht hem toen van betrokkenheid bij het witwassen van miljoenen aan drugsgeld, in samenwerking met een cliënt uit Den Bosch. Zijn kantoor en twee van zijn privé-woningen werden doorzocht.

Hingst heeft de beschuldigingen altijd ontkent."Als ik dat zou doen, zat ik toch allang op een tropisch eiland?" Hij had volgens eigen zeggen slechts persoonlijke contacten met de Bosschenaar. "Kennelijk vonden ze dat wonderbaarlijk", aldus Hingst. Hij dacht dat het OM argwanend was, omdat er zoveel 'zware klanten' tot zijn clientèle behoorden.

Collega en naamgever van zijn kantoor A. Toenbreker zei erover: "Ik zie hem als een aimabele collega. Dat hij met criminelen omgaat, is niet vreemd. Een pastoor gaat met gelovigen om, een strafrechtadvocaat met criminelen."

De laatste beschuldigingen zorgden ervoor dat Hingst in juli van dit jaar uit eigen beweging een verzoek bij de rechtbank indiende om zich van het tableau te laten schrappen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief