Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Topcrimineel John Mieremet in Thailand geliquideerd

2 nov 05

Topcrimineel John Mieremet is woensdag in Thailand vermoord. Zijn vriendin heeft dat woensdag bevestigd. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde de dood van Mieremet eveneens. De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Pieter Marres, zei dat er inmiddels twee medewerkers van de ambassade naar Pattaya zijn afgereisd, de plaats waar het misdrijf is gepleegd. Pattaya ligt ten zuiden van Bangkok.

Volgens lokale media is de moord om tien uur plaatselijke tijd gepleegd in Bang-Lamung, een badplaats vlakbij Pattaya, zo hebben zij van de Thaise politie vernomen.

De moord zou zijn gepleegd voor het kantoor dat Mieremet daar had, meldt een journalist van de lokale krant Pattaya People. De Nederlander zou zijn beschoten door een "vrij grote man met een helm op". De aanzienlijke lengte van de schutter doet vermoeden dat het niet om een Thai gaat. Mieremet was in het gezelschap van een lijfwacht. Deze wist tijdig dekking te zoeken en zou niet zijn geraakt.

Mieremet was bezig met een onroerendgoedproject in Bang-Lamung. De toeristenplaats groeit in rap tempo en is in trek bij projectontwikkelaars. Mieremet zou er ongeveer een jaar geleden zijn neergestreken.

John Mieremet wordt al sinds jaar en dag beschouwd als 'topcrimineel' en vaste 'zakenpartner' van Sam Klepper, die in oktober 2000 werd geliquideerd. Zij stonden in de onderwereld bekend als Spic en Span wegens hun vermeende manier van het op efficiënte wijze uitschakelen van hun tegenstanders.

In 2002 werd Mieremet al eens neergeschoten. Dat gebeurde voor het kantoor van advocaat Evert Hingst. Deze inmiddels ex-advocaat werd maandag nog bij zijn woning in Amsterdam geliquideerd.

De advocaat die Mieremet in het verleden heeft bijgestaan, J. Jahae, was woensdagmorgen nog niet op de hoogte van de dood van zijn cliënt. Wel wist hij te melden dat er momenteel, voor zover bekend, geen strafrechtelijk onderzoek tegen Mieremet loopt. "Er is geen dossier van het Openbaar Ministerie tegen hem", aldus de raadsman. Een woordvoerder van het OM in Amsterdam bevestigt dat.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief