Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politie Amsterdam waarschuwt criminelen voor aanslag

4 nov 05

De Amsterdamse politie gaat tien criminelen waarschuwen dat ze mogelijk het slachtoffer van een aanslag kunnen worden. Dat zei hoofdcommissaris B. Welten in NOVA. "We hebben een lijst gemaakt met mensen die heel dicht in de buurt zitten van de omgekomen criminelen", zegt Welten. "Ze kunnen kiezen: als ze niks vertellen is de kans groter dat ze omgelegd worden dan dat ze wel met ons praten".

Volgens Welten is er paniek uitgebroken onder de criminelen. "We komen te dichtbij. We zien hoe ze met elkaar omgaan en hoe relaties liggen. Er is vrees dat de één de ander verlinkt. Dan liquideert men elkaar gewoon".

De politie gaat niet alleen de slachtoffers waarschuwen. Ook de potentiële daders worden gewaarschuwd. Welten: "Soms hebben we een sterk vermoeden wie de dader zou kunnen zijn. Als we dat weten en we zien bijvoorbeeld dat zo iemand een wapen koopt, dan pakken we hem op en nemen het wapen af".

Welten vindt dat de politie op dit moment te weinig middelen heeft om de liquidaties goed aan te pakken. Hij wil ruimere wettelijke mogelijkheden om bijvoorbeeld deals met criminelen te maken. Ook stoort het de korpschef dat in tegenstelling tot de AIVD, de KLPD en de Nationale Recherche, de politie er geen agenten bij krijgt. "Ik zou zeker enige honderden mensen extra kunnen gebruiken", aldus Welten.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief