Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Steun voor wetsvoorstel Brinkhorst neemt af

8 nov 05

De energieprijs wordt hoger na splitsing van de energiemarkt. Dat beweren kenners van de energiemarkt en dat wordt ook aangetoond in een nieuw onderzoek van het instituut IMSA. NOVA presenteert deze conclusie dinsdagavond aan de hand van interviews met Wouter van Dieren, lid van de Club van Rome en opsteller van het rapport, George Verberg, president van de International Gasunion, en Peter van den Oetelaar, onafhankelijk financieel adviseur. De provincie Noord-Brabant sluit zich aan bij de kritiek.

De minister van Economische Zaken heeft een wetsvoorstel ingediend om de energieproductie te splitsen van de distributienetten. Zodoende krijgen de bedrijven een eerlijke kans om met elkaar te concurreren. Een voordeel voor de consument, aldus Brinkhorst. Concurrentie leidt namelijk tot lagere prijzen. Volgens het IMSA, het instituut dat het onderzoek verrichtte, is het tegendeel waar. De bedrijven zullen in waarde dalen door de splitsing. Daarnaast komen ze voor torenhoge kosten te staan die ze niet kunnen opbrengen zonder deze door te berekenen naar de consument.

De meningen lopen uiteen over de kosten die ontstaan door de kosten die worden gemaakt om de bedrijven te splitsen en door contractbreuk met Amerikaanse financiers. De energiebedrijven moeten hun contracten met de Amerikanen verbreken om de bedrijven te kunnen splitsen zoals de minister wil. De kosten daarvoor schat Brinkhorst op 1,1 tot 3,4 miljoen euro. Het IMSA stelt op basis van informatie van bedrijven en analyses van Amerikaanse advocaten dat dit bedrag hoger wordt, namelijk tussen de 11 en de 15,5 miljard euro. Samen met de doorberekende splitsingskosten gaat de consument er per jaar 54,04 tot 132,68 euro op achteruit, stelt het instituut. Minister Brinkhorst reageert vanavond in NOVA.

De steun voor het wetsvoorstel brokkelt af. Kamerlid Ferd Crone (PvdA), staat kritisch ten opzichte van de privatisering na splitsing. De Gedeputeerde Staten van Brabant, een grootaandeelhouder in energiebedrijf Essent, lieten vandaag een persbericht uitgaan waarin ze zeggen hun aandelen niet te willen verkopen wanneer de bedrijven gesplitst zijn en de waarde gedaald. Zij vrezen voor de werkgelegenheid en investeringsbereidheid binnen de situatie die Brinkhorst wil creëren.

Woensdag komen energiebedrijven, belangenorganisaties en academici bij elkaar om te praten over de liberalisering van de energiemarkt. Het onderzoek van het IMSA is nagerekend door accountantskantoor KPMG en verwerkt in een manifest. Op het forum wordt opgeroepen tot een time-out, een periode van bezinning.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief