Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wethouder Pastors is nog niet weg

14 nov 05

De verleden week weggestuurde Rotterdamse wethouder M. Pastors (Leefbaar Rotterdam) vindt dat de gemeenteraad maar moet beslissen over zijn ontslag. Pastors diende tot nu toe niet zelf zijn ontslag in omdat hij vindt dat de raad die hem wegstuurde ook over zijn vertrek moet besluiten.

Pastors ruimde afgelopen dinsdag het veld na een motie van wantrouwen. Een meerderheid van de gemeenteraad vond dat hij wederom over de schreef was gegaan door zich over moslims uit te laten.

Leefbaar Rotterdam (LR) hoopt dat raadsleden die eerder de motie van wantrouwen steunden er anders over denken als over het ontslag van Pastors moet worden gestemd. Die verwachting is gestoeld op vooral uitlatingen van Peter van Heemst, de lijsttrekker van de PvdA voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Van Heemst gaf dit weekeinde aan dat hij vond dat er ruimte moet zijn voor een eigenzinnig geluid. Hij stelde dat er in Rotterdam vanuit het geloof te vaak misstanden worden toegedekt, maar vond niet dat hij zich daarmee achter Pastors schaarde, die stelde dat criminele moslims hun geloof vaak gebruiken als rechtvaardiging voor hun gedrag.

Maandag boorde Van Heemst de hoop van LR op een terugkeer van Pastors in het college de grond in. Tijdens een bezoek aan de Rotterdamse wijk Vreewijk zei de PvdA'er dat Pastors niet zo moeilijk moet doen. Volgens hem wist hij wat de consequenties konden zijn van zijn uitspraken. "Wees een vent en stap op", aldus Van Heemst, die concludeerde dat de raad hem niet weer wil als wethouder.

Hoewel de weggestuurde wethouder coalitiepartij CDA onder meer typeerde als judassen en draaikonten, werd maandag duidelijk dat burgemeester en wethouders onverdroten doorgaan met de uitvoering van de collegeprioriteiten. VVD'er G. van Gent gaf aan dat de afgelopen dagen over de uitlatingen is gesproken. "Dat hoort niet. Je moet niet op de persoon gaan spelen. Als dat weer gebeurt, heb je de poppen aan het dansen."

Van Gent vond ook dat Pastors niet kan doen alsof er niets is gebeurd. Hij verwacht niet dat de raad tegen het ontslag van Pastors gaat stemmen. Burgemeester Opstelten wilde maandag niet ingaan op de handelwijze en positie van de weggestuurde wethouder Pastors. "Ik wacht af."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief