Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politiek activist doodgeschoten in Nijmegen

16 nov 05

In Nijmegen is dinsdagavond een 41-jarigeplaatselijk bekende politiek activist doodgeschoten. Bekenden van het slachtoffer hebben bevestigd dat het gaat om Louis Seveke. De man is in de Van Welderenstraat in het centrum met twee schoten om het leven gebracht. Getuigen zeggen dat het slachtoffer in zijn hoofd is geschoten en ter plaatse overleed aan zijn verwondingen.

Over de aanleiding voor de schietpartij is nog niets bekend. Politie en technische recherche zijn tot in de vroege ochtenduren bezig geweest met onderzoek op en rond de plek van het incident. Er zijn veel mensen die iets hebben gezien of gehoord, omdat in de Van Welderenstraat veel restaurants en café's zijn gevestigd. Bovendien wonen er veel studenten in kamers boven winkels. Volgens getuigen zou een man met een sporttas direct na de schietpartij zijn weggelopen. De politie begint naar verwachting later op de woensdag met een buurtonderzoek.

De activist liep rond negen uur door de straat toen plotseling een schutter tevoorschijn kwam. Of er werkelijk sprake is geweest van een gerichte aanslag op Seveke kon een woordvoerster van de politie woensdagmorgen nog niet zeggen. Er is nog niemand aangehouden.

De linkse activist was al zeker twintig jaar bekend in Nijmegen. Hij begon als kraker en actievoerder en zette zich in tegen onrecht dat met name door de politie zou zijn aangericht. Hij richtte de werkgroep Steunpunt Informatiedienst Politie Nijmegen (SIP Nijmegen) op. Deze werkgroep heeft met succes talloze processen gevoerd tegen het onnodig bijhouden van dossiers van politiek actieve mensen door wat toen nog de Binnenlandse Veiligheids Dienst BVD heette. Onder meer door inspanningen van SIP Nijmegen hebben in de jaren negentig veel mensen inzage gekregen in gegevens die de BVD over hen had bijgehouden en die hen parten speelden bij sollicitaties.

De doodgeschoten man leidde ook de Werkgroep Klachten Politieoptreden (WKP). Deze werkgroep bestreed de wettelijk onjuiste behandeling van arrestanten. De werkgroep kwam onlangs nog in het landelijke nieuws door een klacht over het tijdens acties aanhouden van mensen die geen identiteitsbewijs bij zich hadden.

Seveke onderhield veel contacten met andere activisten in Nijmegen. Hij kwam geregeld in woonwerkpand De Grote Broek. De politie viel de afgelopen dagen meermalen bij dit gebouw en andere actiepanden in Nijmegen binnen wegens het vertonen van posters tegen het beleid van minister Verdonk (Integratie). Of de anti-Verdonkactie iets met de schietpartij te maken heeft, was woensdagmorgen nog niet bekend.

Vrienden van het slachtoffer hebben geschokt gereageerd op de gebeurtenis. Zij zijn volgens zegslieden kort na de schietpartij bijeen gekomen op drie verschillende plaatsen in Nijmegen waar de man vaak kwam, onder andere bij zijn woning in de Nijmeegse wijk Bottendaal. Later in de week organiseren zij een herdenkingsbijeenkomst.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief