Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Acties tegen spandoeken beperken vrijheid meningsuiting'

17 nov 05

Het verwijderen van de spandoeken met beledigende teksten over minister Verdonk (Integratie) zaterdag in Amsterdam, druist in tegen de vrijheid van meningsuiting. Dat vindt een aantal politieke partijen in de stad.

De politie verwijderde zaterdag vier spandoeken met felle leuzen tegen Verdonk bij een aantal kraakpanden in de stad. Ze bevatten teksten als 'Rita Verdonk moordenaar' en 'Elf levend verbrand, Rita bedankt'. De Amsterdamse driehoek van gemeente, politie en justitie beschouwde de leuzen als smaad gezien de huidige dreigende situatie rondom de minister.

GroenLinks en Amsterdam Anders/De Groenen lieten weten dat ze de acties een aantasting van het recht op vrije meningsuiting vinden. De kwestie wordt donderdag aangekaart tijdens de commissievergadering Algemene Zaken en Veiligheid van de gemeenteraad.

In Haarlem heeft de politie maandagmiddag een spandoek met dezelfde strekking weggehaald. Het droeg de tekst 'Rita rotop' en hing aan een gekraakte kerk in het zogenoemde Raaksgebied. Burgemeester J. Pop van Haarlem vindt dat dit soort teksten niet kunnen. "Dit valt niet onder de vrijheid van meningsuiting en dit soort taal hoort niet thuis in Haarlem", aldus Pop.

In Groningen verwijderde de politie maandag aan het einde van de middag een spandoek van de gevel van een kraakpand. Ook de tekst op dit doek verwees naar minister Verdonk. "Er stond: 'Verdonk over tien jaar. Ich habe es nicht gewusst'," aldus de zegsman.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief