Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grote opkomst bij Schipholwake Nijmegen

17 nov 05

Ongeveer driehonderd mensen hebben donderdagavond in Nijmegen de Schipholwake bijgewoond, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Schipholbrand vorige maand. De wake begon om 19.30 uur op het plein naast het stadhuis in de Marikenstraat.

Aan het begin van de wake werd stilgestaan bij de moord op activist Louis Sévèke, lid van het platform Breed Pardon en een van de organisatoren. W. van Eck, fractievoorzitter van GroenLinks in Nijmegen, sprak donderdag geëmotioneerd van een "lege plaats in ons midden."

Hij zei verder dat het erg fijn was dat aan "een van de belangrijkste wensen van de familie van Sévèke gehoor kon worden gegeven, door de wake te laten doorgaan". Familie en vrienden besloten eerder dat er geen stille tocht moest komen omdat Sévèke zelf niets had met stille tochten en openbare herdenkingen.

Van Eck zei te vermoeden dat veel mensen ook naar de wake waren gekomen uit respect voor de activist. De aanwezigen hielden twee minuten stilte in acht voor de slachtoffers van de Schipholbrand.

In Amsterdam woonden ongeveer 150 mensen de wake voor het stadhuis bij. Enkele aanwezigen droegen spandoeken met de tekst 'Krokodillentranen' erop en er werden kaarsen gebrand. Ook waren enkele politici aanwezig onder wie PvdA-leider Wouter Bos, GroenLinks-leider Femke Halsema en de Amsterdamse wethouder Aboutaleb. Zij lazen de namen op van de slachtoffers van de Schipholbrand.

Ook in de hoofdstad werden twee minuten stilte in acht genomen. Verder nam een van de overlevenden het woord. Hij vertelde onder meer veel last te hebben van stress en nachtmerries.

Volgens landelijk actiecoördinator M. Hoek van GroenLinks deden ongeveer tachtig gemeenten mee aan de herdenking. De opkomst was volgens Hoek wisselend. In totaal kwamen er tussen de 7500 en 8000 mensen op de bijeenkomsten af.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief