Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Terrorismeverdachte ontsnapt bij Schipholbrand

22 nov 05

Bij de gevangenisbrand op Schiphol is een man ontsnapt die wordt verdacht van terrorisme. Dat bevestigen goed geïnformeerde bronnen rondom Justitie tegenover NOVA.

Het gaat om de 30-jarige Mustafa A. uit Algerije die op het punt stond om het land te worden uitgezet. De man werd al enige tijd door de AIVD in de gaten gehouden en komt voor op de lijst van 150 belangrijkste mensen die zich in Nederland met terrorisme en radicalisering zouden bezig houden.

Minister Donner van Justitie en Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken zijn direct na de brand op de hoogte gesteld van de ntsnapping. Via de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is er daarna een opsporingsbevel uitgegaan naar de 30-jarige Algerijn.

Het PvdA Tweede Kamerlid A. Wolfsen wil van Minister Donner weten wie nu precies allemaal op Schiphol zaten en hoe veilig het as om ze daar vast te houden. Ook vindt hij dat de onderzoekscommissie van Van Vollenhoven deze vragen in haar onderzoek moet meenemen.

Mustafa A. kwam eerder dit jaar naar Nederland en werd al enige tijd door de AIVD in de gaten gehouden. Hij werd opgenomen in de lijst die vaak de "Remkes-lijst" wordt genoemd. Daarop staan ongeveer 150 mensen die door de AIVD in de gaten worden gehouden. Justitie kon Mustafa A. niet voor de rechter brengen omdat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd. Maar omdat de Algerijn hier illegaal is pakken ze hem op om hem uit te zetten naar Algerije. Hij blijkt bij zijn aanhouding tientallen identiteiten te bezitten. Ook wordt duidelijk dat hij twee jaar eerder al eens door Duitsland is uitgezet.

Justitie wilde hem begin oktober op het vliegtuig zetten naar Algerije maar dat mislukt omdat hij zich zo verzet dat het niet verantwoord is om hem per vliegtuig te vervoeren. Vlak voor de brand staat Justitie op het punt de Algerijn uit te zetten, maar zover komt het dus niet.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief