Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brinkhorst wil onderzoek naar stroompanne

28 nov 05

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft maandag een onderzoek geëist naar de langdurige stroomuitval in Haaksbergen van de afgelopen dagen. Brinkhorst noemt het "opmerkelijk en net te veel toeval dat juist twee netten die recent zijn vernieuwd, uitvallen". De bewindsman omschreef de stroomuitval maandag na afloop van overleg met zijn EU-collega's in Brussel ook als "heel afschuwelijk voor de mensen die in het gebied wonen". Ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken voeren het onderzoek uit.

Brinkhorst stelt dat "er over het algemeen weinig uitval is in Nederland". "We hebben natuurlijk ook geen mooi-weer-systeem. Er moet altijd leveringszekerheid zijn." De D66-bewindsman laat ook nog onderzoeken of eventueel een schadevergoeding nodig is voor bedrijven die door de stroompanne zijn getroffen. Eerder werd al duidelijk dat burgers wel op compensatie kunnen rekenen.

De minister van Economische Zaken gaat donderdag overleggen met zijn collega's uit Frankrijk, Duitsland, België en Luxemburg om te praten over hulp bij stroomstoringen door de buurlanden. "Haaksbergen ligt ook helemaal aan het einde van een net. Misschien had hulp uit Duitsland in dit geval wel kunnen helpen."

Brinkhorst drong maandag aan op "harde maatregelen" en trok de vergelijking met de mond-en-klauwzeer-crisis, die hij enkele jaren geleden meemaakte als minister van Landbouw. "Er moet zo snel mogelijk opheldering komen, in eerste instantie van netwerkbeheerder Tennet, maar ook van stroombedrijven als Essent en Nuon."

Brinkhorst zei uiteindelijk zelf wel als "systeemverantwoordelijke en minister van Energie" de eindverantwoording te hebben. "Er moet een complete analyse komen. Daar hebben de mensen in Haaksbergen recht op."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief