Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Donner: sluiting cellencomplex onverantwoord

1 dec 05

Het is volgens minister Donner (Justitie) onverantwoord om het cellencomplex op Schiphol-Oost binnen 36 uur te sluiten. Het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer heeft dat geëist. Donner noemde het donderdag in een reactie niet verantwoord om de bolletjesslikkers die nu nog in de cellen zitten, op korte termijn te verplaatsen.

"Op korte termijn zijn geen faciliteiten beschikbaar om hen op een voor hun veiligheid en gezondheid verantwoorde wijze op te vangen", zei de minister in Amsterdam. Bolletjesslikkers krijgen een speciale bewaking wegens het risico dat bolletjes cocaïne in hun maag knappen.

Donner bestreed de stelling van de gemeente dat het ministerie pas na herhaald controleren en het opleggen van dwangsommen gemaakte afspraken over de brandveiligheid in het complex is nagekomen. "We hebben steeds met de brandweer samengewerkt om, waar aanvullende eisen waren, daar zo snel mogelijk aan te voldoen", zei hij.

Het feit alleen dat er in het cellencomplex brand is geweest, is volgens Donner geen reden om het te sluiten. Hij wil eerst de resultaten van de onderzoeken naar de oorzaak van de brand zien. "Als je zonder die kennis van de oorzaken zegt: er is brand geweest, dus is het onveilig, dan moet je alle gevangenissen sluiten. Het kan niet zo zijn dat we zeggen: er kan brandstichting gebeuren, dus schrappen we de hele figuur van de vreemdelingenbewaring en de figuur van de detentie van bolletjesslikkers."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief