Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer wil uitleg van Donner over detentiecentrum

1 dec 05

Minister Donner (Justitie) moet voor maandagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over het detentiecentrum op Schiphol-Oost. De VVD, het CDA en de SP steunden donderdag een verzoek daartoe van de PvdA-fractie.

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer bepaalde eerder op de dag dat het detentiecentrum, waar eind oktober bij een brand elf doden vielen, binnen 36 uur moet worden gesloten. Volgens Donner is dat onverantwoord, omdat er nog bolletjesslikkers in de cellen zitten. Op korte termijn zijn geen faciliteiten beschikbaar om hen op een voor hun veiligheid en gezondheid verantwoorde manier op te vangen, aldus de bewindsman.

PvdA-Kamerlid Straub wees er in de Kamer op dat het college van B en W van Haarlemmermeer geen vertrouwen meer heeft in de manier waarop het ministerie van Justitie omgaat met de veiligheid in de cellencomplexen. Donner heeft het college er niet van kunnen overtuigen dat het in de toekomst beter zal gaan.

Straub wil dat de minister voor maandag 12.00 uur in een brief zijn zienswijze op de zaak geeft en de Kamer informeert over de laatste stand van zaken. Zo kan het ministerie de aangekondigde sluiting via een kort geding aanvechten.

Straub wil ook weten hoe het is gesteld met de veiligheidssituatie in alle overige justitiële inrichtingen. Dat wordt momenteel landelijk onderzocht. Eerder deze week werd een deel van de penitentiaire inrichting De Kruisberg in Doetinchem gesloten in verband met de brandveiligheidssituatie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief