Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Planning rechtszaak Hofstadgroep

1 dec 05

De rechtbank in Den Haag heeft tweeënhalve maand uitgetrokken voor de behandeling van de rechtszaak tegen veertien verdachten van de Hofstadgroep. Uit veiligheidsoverwegingen vindt het proces plaats in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp.

Na drie pro-formazittingen begint de rechtbank maandag met de inhoudelijke behandeling, onder voorzitterschap van rechter A. de Boer. Islamoloog R. Peters is een van de eersten die wordt gehoord. Hij is als bijzonder hoogleraar in het recht van de islam en het Midden-Oosten verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en trad eerder op als getuige-deskundige in de rechtszaak tegen Mohammed B. (Bouyeri), die levenslang kreeg voor de moord op Theo van Gogh. Peters heeft het digitale materiaal onderzocht, dat op de computers van de verdachten is aangetroffen.

Ook dinsdag is uitgetrokken voor het horen van getuigen(-deskundigen) in alle zaken. Vanaf 8 december komen de zaken van de individuele verdachten aan bod. Voor elke verdachte is een dag uitgetrokken voor de behandeling van de feiten. De rechtbank begint met Mohammed B., waarna Jason W. (Walters) op 9 december moet terechtstaan en Ismail A. (Akhnikh) op 12 december. De laatste twee werden in november vorig jaar aangehouden in hun woning in het Haagse Laakkwartier.

Nouriddin El F. (Fatmi), de man die de politie in juni aanhield op station Lelylaan met een doorgeladen machinepistool, komt op 16 december aan bod. De rechtbank behandelt op 13, 15, 19, 20, 22 en 23 december de zaken van de overige verdachten. In het nieuwe jaar gaat de rechtbank daarmee door op 5, 6, 9 en 10 januari. De laatste verdachte die zich moet verantwoorden, op 10 januari, is Jermaine W. (Walters), het broertje van Jason.

Officieren van justitie K. Plooy en A. van Dam houden op 13 januari in alle zaken hun requisitoir. Vanaf 16 januari is de beurt aan de advocaten voor hun pleidooi. Per dag komen de advocaten van twee of drie verdachten aan het woord. Naast 16 januari gebeurt dat op 17, 19, 20, 23 en 25 januari. Het OM mag van repliek dienen op 27 januari, waarna de raadslieden op 30 en 31 januari en 1 februari ruimte krijgen voor dupliek. Dat is ook het moment voor de verdachten om het laatste woord te nemen.

De rechtbank wil de zaken op 10 februari formeel sluiten, waarna de rechters op 24 februari uitspraak zullen doen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief