Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer wil opheldering over sluiting detentiecentrum

1 dec 05

De Tweede Kamer wil van minister Donner van Justitie opheldering over de perikelen rond de voorgenomen sluiting van het detentiecentrum op Schiphol-Oost. Hij moet voor maandagmiddag in een brief tekst en uitleg geven over de nu ontstane situatie.

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer bepaalde donderdag namelijk dat het detentiecentrum, waar eind oktober door een brand elf doden vielen, binnen 36 uur moet worden gesloten. Volgens Donner is dat onverantwoord, omdat er nog bolletjesslikkers in de cellen zitten. Op korte termijn zijn geen faciliteiten beschikbaar om hen op een voor hun veiligheid en gezondheid verantwoorde manier op te vangen, concludeert de bewindsman.

De gemeenteraad van Haarlemmermeer drong vorige week al aan op sluiting van het complex. Bij controles door de brandweer was gebleken dat de brandveiligheid van de cellen niet kon worden gegarandeerd. Burgemeester Hertog wilde de rijksoverheid echter nog de gelegenheid geven verbeteringen aan te brengen.

Het college van B en W komt deze week na een gesprek met minister Donner tot een andere conclusie, zo blijkt uit de brief. Het college stelt dat het ministerie pas na herhaald controleren en het opleggen van dwangsommen, gemaakte afspraken is nagekomen. "Dit heeft ons vertrouwen in de wijze waarop het ministerie omgaat met de veiligheid in het cellencomplexen geschaad." Het college schrijft verder dat Donner hen niet heeft kunnen overtuigen dat het in de toekomst beter zal gaan.

Het ministerie van Justitie vindt sluiting nu niet verantwoord. In het complex zitten nog enige tientallen bolletjesslikkers opgesloten die daar speciale voorzieningen en medische hulp krijgen. In het detentiecentrum zitten op dit moment geen vreemdelingen meer. Die worden reeds elders ondergebracht.

Op de lange termijn wijst Justitie erop dat er toch een detentiecentrum op het terrein van de luchthaven nodig is. Zo moeten koeriers die bolletjes met drugs hebben ingeslikt meteen onder toezicht worden gesteld. Ook is het volgens de woordvoerder van belang om mensen die de toegang in Nederland wordt geweigerd, meteen vast te zetten. Ook vreemdelingen die bijna uitgezet worden, moeten heel dicht bij de luchthaven zitten.

In de brief aan de gemeenteraad staat al dat Donner het niet eens is met het besluit om het detentiecentrum helemaal te sluiten. De minister wil eerst de onderzoeken afwachten die na de brand zijn begonnen. Hij vindt dat het complex aan alle veiligheidseisen voldoet. Het college van Haarlemmermeer is het daarmee niet eens.

Het college is ook niet bereid om de tijdelijke vergunning om te zetten in een permanente. Die vergunning loopt in april af. De gemeente is wel bereid mee te denken over een andere plek voor het complex.

PvdA-Kamerlid Straub wil dat Donner voor maandag 12.00 uur in een brief zijn zienswijze op de zaak geeft en de Kamer informeert over de laatste stand van zaken. Hij kan de aangekondigde sluiting bijvoorbeeld via een kort geding gaan aanvechten.

Straub wil ook weten hoe het is gesteld met de veiligheidssituatie in alle overige justitiële inrichtingen. Dat wordt momenteel landelijk onderzocht. Eerder deze week werd een deel van de penitentiaire inrichting De Kruisberg in Doetinchem gesloten, ook in verband met de gebrekkige veiligheidssituatie bij een eventuele brand.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief