Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Getuige Malika zwijgt

5 dec 05

De 17-jarige Malika, getuige in het proces tegen de Hofstadgroep, heeft maandag geweigerd iets te verklaren. Zij maakte dat duidelijk door in het geheel niet tegen de rechtbank te spreken. Zelfs op vragen over haar personalia weigerde zij te reageren.

Maandag is de inhoudelijke behandeling van de omvangrijke zaak tegen de veertien vermeende leden van het Hofstadnetwerk begonnen in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp.

Malika werd sinds vorige week gegijzeld gehouden, omdat zij bij de rechter-commissaris heeft geweigerd een verklaring als getuige af te leggen. Zij staat in verband met in elk geval twee verdachten van het Hofstadnetwerk, onder wie Nouriddin El F.. Die was bij zijn arrestatie in juni in het bezit van een doorgeladen machinepistool. Malika en Nouriddin zouden volgens islamitisch gebruik in het najaar van 2004 zijn gehuwd door Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Keel doorsnijden
De rechtbank hield Malika maandag de verklaring die ze bij de politie heeft afgelegd, uitvoerig voor. Zij weigerde te reageren. Malika zou de politie hebben verteld, hoe Nouriddin voordeed hoe je mensen de keel moest doorsnijden. Ook zou hij haar hebben verteld dat ze met een auto vol explosieven een winkelcentrum zouden inrijden.

Nouriddin vertelde Malika ook dat Theo van Gogh en Tweede Kamerlid Hirsi Ali dood moesten. Binnen de Hofstadgroep is echter nooit concreet over moordplannen gepraat, verklaarde Malika bij de politie.

Vorige maand zou bij Malika thuis een brief zijn bezorgd waarin ze wordt "gewaarschuwd". Ze wordt opgeroepen haar getuigenis in te trekken of aan te passen. Het epistel is niet bedoeld als dreigbrief, aldus de schrijver. Wel moet Malika Allah vrezen tijdens de ontmoeting op de dag des oordeels. "Moge Allah jou leiden en anders jouw rug breken", staat in de brief, die de voorzitter van de rechtbank, A. de Boer, deels voorlas.

Officier van justitie K. Plooy vertelde met Malika, haar vader en broer te hebben gesproken. Volgens hem ervaart de familie de brief wel degelijk als bedreigend. A. Meijer, de raadsvrouw van Malika, zei echter dat haar weigering om te antwoorden, niets te maken heeft met de zogenoemde dreigbrief.

Gijzeling
Advocaten van twee verdachten vroegen de rechtbank Malika opnieuw in gijzeling te nemen, omdat haar verklaring belastend is voor hun cliënten. Wat het Openbaar Ministerie betreft, kon het meisje naar huis. Volgens Plooy is haar politieverklaring bruikbaar als bewijsmateriaal, maar is die niet van cruciaal belang, omdat haar verhaal wordt ondersteund door andere getuigen.

De rechtbank besloot Malika niet langer in gijzeling te houden, omdat de verwachting is dat zij blijft volharden in haar weigering om te antwoorden. Daarop verliet zij de bunker in Amsterdam-Osdorp.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief