Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden door onthouden van geneesmiddel

5 dec 05

Jaarlijks vallen er tientallen doden in Nederland doordat het medicijn Plavix aan hartpatiënten wordt onthouden Dit zegt Wybren Jaarsma voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie in NOVA.

Plavix is een bloedverdunner en is volgens de cardiologen bij zo'n 15.000 hartpatiënten noodzakelijk om een nieuw hartinfarct te voorkomen. Van die groep zullen 175 mensen opnieuw een hartinfarct krijgen omdat ze Plavix niet krijgen.

Jaarsma baseert het cijfer van de doden op een Europese studie. "Als je die op Nederland projecteert kom je uit op enkele tientallen mensen per jaar die door het onthouden van Plavix komen te overlijden", aldus Jaarsma.

De Vereniging daagt de minister voor de rechter om vergoeding af te dwingen. Bovendien zei voorzitter Jaarsma dat minister Hoogervorst een probleem heeft omdat hij in antwoord op Kamervragen nog deze week ontkende dat er gevaarlijke situaties ontstaan. De Vereniging heeft de minister wel over gevaarlijke gevallen geïnformeerd. Het kortgeding dient 23 december.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief