Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Frits Fhilips overleden

6 dec 05

Frits Philips, boegbeeld van het elektronicaconcern, is maandagavond kort voor middernacht op 100-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt. Werkgeversorganisaties en oud-topmannen van Philips roemden zijn verdiensten voor het concern en voor de maatschappij.

Een woordvoerder van de familie liet dinsdagochtend weten dat Frits Philips maandagavond om 23.43 uur overleed. De gevolgen van een val, een week eerder, in combinatie met een longontsteking zijn hem fataal geworden.

De voormalige Philipstopmannen Wisse Dekker en Jan Timmer reageerden dinsdag aangeslagen op het nieuws en roemden de rol die Frits Philips in het concern en in de maatschappij vervulde. "Er is weer een bladzijde omgeslagen in de geschiedenis", aldus Timmer. "Door zijn menselijkheid en bekendheid was Frits Philips het symbool van Philips. Wij hebben zijn overlijden zien aankomen. Hij werd zwakker en zwakker. Maar het stemt toch droevig."

Volgens Timmer, bestuursvoorzitter van Philips in de periode 1990-1996, is Frits Philips "ontzettend belangrijk" geweest voor het concern "zowel naar binnen als naar buiten toe". Dekker benadrukte ook "het geweldige menselijke gezicht", van Frits Philips.

De enorme populariteit van hem in Eindhoven schreef Dekker mede toe aan de rol die hij in de oorlog speelde. Philips kreeg op 11 januari 1996 de Yad Vashem-medaille opgespeld omdat hij joodse Philipsmedewerkers van de gaskamers had gered. De medaille is bestemd voor niet-joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog joden hebben gered.

(Bron: ANP)


Ook in Eindhoven werd met verslagenheid gereageerd op het overlijden. De gemeente Eindhoven opent dinsdagmiddag een condoleanceregister op het stadhuis. Voetbalclub PSV speelt dinsdagavond als eerbetoon aan Frits Philips in het Champions Leagueduel met Fenerbahce met rouwbanden. Ook zal de club uit Eindhoven voor de wedstrijd een minuut stilte in acht nemen. De Europese voetbalbond UEFA ging dinsdagochtend akkoord met het verzoek van PSV om Frits Philips voor het duel te mogen herdenken. Oud-voorzitter van PSV Harry van Raaij noemde Frits Philips de spil in de eenheid tussen PSV en Philips.


Ook werkgeversorganisaties uitten dinsdag hun lof over Philips. Zo omschreef de voorzitter van VNO-NCW, Bernard Wientjes, hem als "een groot monument van Nederlands ondernemerschap". De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW haalde, net als Dekker, het menselijke gezicht van de Brabander naar voren. "Natuurlijk was hij een groot ondernemer, maar hij heeft zich ook heel erg verdienstelijk gemaakt op sociaal, cultureel en maatschappelijk vlak. Zonder Frits Philips zou Eindhoven niet zijn wat het nu is", aldus woordvoerder E. Princée.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief