Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cellencomplex Schiphol blijft voorlopig open

7 dec 05

Het cellencomplex op Schiphol-Oost blijft voorlopig open. Het besluit van de gemeente Haarlemmermeer om het detentiecentrum op korte termijn te sluiten, is woensdag bij koninklijk besluit geschorst tot 24 april volgend jaar. Dat is gebeurd op verzoek van minister Donner van Justitie.

Die zal vooralsnog niet naar de rechter stappen om de besluiten juridisch aan te vechten. De gemeente had dinsdag bepaald dat de gebruiksvergunningen van het detentiecentrum zouden worden ingetrokken, wat inhield dat er na 36 uur geen nieuwe bolletjesslikkers meer mochten worden toegelaten. Na tien dagen moest het gebruik van het complex zijn gestaakt.

Donner had om schorsing van de besluiten gevraagd, omdat het volgens hem noodzakelijk is om de bolletjesslikkers vast te kunnen blijven zetten. Ook meent de bewindsman dat aan alle veiligheidsvoorschriften is voldaan. Het ministerie van Justitie onderzoekt nog wel of de besluiten van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer voor vernietiging in aanmerking komen. Dat onderzoek zal een nog "onbepaalde periode" duren.

Volgens Donner geeft de schorsing tijd om opnieuw met de gemeente te praten over de toekomst van het cellencomplex. Justitie wil elders in of dichtbij de luchthaven een nieuw, permanent detentiecentrum neerzetten. Donner wil in tussentijd het huidige complex handhaven om de nieuwbouw zorgvuldig te kunnen voorbereiden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief