Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politie Rotterdam onderzoekt zoekraken diskettes

8 dec 05

De politie Rotterdam-Rijnmond onderzoekt hoe de diskettes van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst AIVD bij Peter R. de Vries zijn terechtgekomen. Korpsbeheerder en burgemeester Opstelten van Rotterdam zei donderdag niets te weten over de inhoud van de diskettes. Wel stelde hij dat uit het onderzoek moet blijken wie verantwoordelijk is voor het naar buitenkomen van de informatie.

Op de diskettes staan onder meer rapportages over het seksleven van Pim Fortuyn en informatie over partijgenoten van Fortuyn. De Vries wil de informatie zondag in zijn televisieprogramma naar buiten brengen.

Volgens De Vries zijn de diskettes gevonden in een auto van een medewerker van de Regionale Inlichtingen Dienst, die aangestuurd wordt door de AIVD. De medewerker verkocht zijn auto met de diskettes er nog in. De nieuwe eigenaar leverde de diskettes af bij De Vries. Het onderzoek van de politie naar deze gang van zaken is afgelopen vrijdag begonnen. Het loopt nu nog, waardoor politie, justitie en gemeente geen verdere mededelingen willen doen. Wel stelde Opstelten dat na het onderzoek gekeken moet worden of de verantwoordelijke strafrechterlijk vervolgd moet worden of voor de tuchtrechter moet verschijnen.

Overigens liet Opstelten ook weten dat eerder al bekend was dat Fortuyn en zijn partijgenoten door de AIVD onderzocht werden. Over de inhoud van die onderzoeken worden de burgemeester en de korpschef van de politie niet geïnformeerd, als de AIVD daar geen aanleiding toe ziet.

Opstelten: "Dat Fortuyn onderzocht werd is in feite niets nieuws. Maar het is wel erg vervelend nieuws dat de diskettes bij Peter R. de Vries zijn teerechtgekomen. Die moeten zo snel mogelijk terug naar de AIVD. We moeten er voor zorgen dat niet zo onzorgvuldig met staatsgeheimen wordt omgegaan."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief