Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Remkes: zoekraken AIVD-diskettes heel ernstig

8 dec 05

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt het "buitengewoon ernstig" dat diskettes van de inlichtingendienst AIVD met staatsgeheime informatie op straat zijn beland. "Dit had nooit mogen gebeuren", zei hij donderdag in een eerste reactie.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek naar de zaak gaat de bewindsman bekijken of maatregelen tegen de betrokkenen op hun plaats zijn. Hij zei dat hij de inhoud van de diskettes, die in handen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries zijn gekomen, nog niet exact kent. Maar hij sprak al wel van staatsgeheime informatie. Remkes zal later op de dag een brief over de kwestie naar de Tweede Kamer sturen.

Op de diskettes staan onder meer rapportages over het seksleven van Pim Fortuyn en informatie over partijgenoten van Fortuyn. Volgens De Vries zijn de diskettes gevonden in een auto van een medewerker van de Regionale Inlichtingen Dienst, die aangestuurd wordt door de AIVD. De medewerker verkocht zijn auto met de diskettes er nog in.

Remkes vindt het terecht dat de AIVD tegen De Vries heeft gezegd dat hij de informatie niet in zijn televisieprogramma mag gebruiken. De bewindsman wilde nog niet zeggen of hij eventueel naar de rechter stapt om te proberen te voorkomen dat De Vries het gevoelige materiaal zondag uitzendt. Volgens Remkes heeft De Vries daarin zelf een belangrijke verantwoordelijkheid. "Ik zal met grote belangstelling naar de uitzending kijken", zei de minister.

Hij benadrukte verder dat het om redenen van staatsveiligheid vaker gebeurt dat de AIVD de achtergronden en integriteit van politici onderzoekt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief