Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Omroepmedewerkers in actie bij Tweede Kamer

8 dec 05

Ongeveer driehonderd omroepmedewerkers hebben donderdagmiddag op het Plein in Den Haag actie gevoerd tegen de bezuinigingen op de publieke omroep. Getooid met KRO-hoedjes, verscheidene fluitjes en meerdere spandoeken maakten ze de Tweede Kamer duidelijk dat de omroep "kapot" dreigt te gaan, als er geen extra geld uit Den Haag komt.

In de Tweede Kamer is donderdagmiddag een debat met staatssecretaris Van der Laan (Media) over de omroepkwestie. "We gaan naar binnen toe", schreeuwden daarom enkele betogers, daarmee aangevend dat het buiten koud was en dat ze de politiek binnen op de voet zullen blijven volgen.

Onder de actievoerders waren een flink aantal bekende omroepgezichten. Zo maakten onder anderen dj Giel Beelen, Rob Kamphues, Wim de Bie, Felix Meurders, Hans Goedkoop en Frank du Mosch de gang naar Den Haag. De laatste drie boden aan de Kamercommissie voor Media een petitie aan waarin ze aangaven zeer bezorgd te zijn over de toekomst van het omroepbestel.

"De publieke omroep gaat een hoogst onzekere toekomst tegemoet en de programmamakers dreigen door alle onzekerheid hun enthousiasme en motivatie te verliezen. Want zij zien een onoverkomelijk financieel probleem op zich afkomen. De kern daarvan is dat de reclame-inkomsten sterk afnemen en dat de bezuinigingen die daardoor nodig zijn diep insnijden in de programma's op radio, televisie en internet", staat in de petitie.

De betogers wijzen erop dat de politiek meermaals heeft aangegeven dat bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van de programma's. Volgens hen lijkt dat door overhaaste beslissingen nu wel te gebeuren. "De kwaliteit van de publieke omroep mag niet worden aangetast. Daarom doen de omroepmedewerkers een dringend beroep op de politiek om de dreigende aantasting van de radio- en televisieprogramma's te voorkomen. Je kunt de publieke omroep maar één keer afbreken!", sluiten de betogers de petitie af.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief