Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brandweer bedwingt inferno bij Londen

12 dec 05

De Britse brandweer is maandagochtend begonnen met het bedwingen van een enorme brand in een brandstofdepot ten noorden van Londen. De helft van de twintig tanks die zondag na een reeks explosies in brand vloog, was maandagmiddag met schuim geblust.

Het resultaat was binnen drie uur na het begin van het bluswerk geboekt. Volgens een woordvoerder van de brandweer toont dat aan hoe efficiënt het blussen met schuim is

Aanvankelijk beperkte de brandweer zich tot het nathouden van niet ontplofte opslagtanks om uitbreiding van de vuurzee te voorkomen. De brandweercommandant wachtte ook op 250.000 liter schuimconcentraat uit heel het land, voordat hij het inferno kon gaan aanpakken. Hij sprak over de misschien wel grootste brand in vredestijd in Europa.

Het bluswerk vergt 32.000 liter water per minuut. Het water wordt vooral uit een nabijgelegen meer gepompt en vermengd met een stof waardoor schuim ontstaat. Er is een tijdelijke weg aangelegd om de voor het bluswerk benodigde apparatuur in de buurt van het brandende depot te krijgen. Het bluswater wordt opgevangen om vervuiling van het grondwater te voorkomen, stelden de autoriteiten. Veel van de speciale apparatuur was na de terreuraanslagen van 11 september 2001 aangeschaft.

Een deel van de 2000 geëvacueerde bewoners uit de omgeving kon maandag weer terug naar huis. De omwonenden kregen het advies binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Leerlingen van zeventig scholen in de naburige plaatsen Hemel Hempstead en St. Albans kregen een vrije dag.

Oliemaatschappij Total, samen met Texaco eigenaar van het depot, sprak tegen dat een lek de oorzaak was van de explosies. Een depotmedewerker had eerder gezegd dat hij drie weken geleden meende een lek te zien. Volgens het bedrijf ging het toen om een brandoefening.

De woordvoerder van de oliegigant Total kon nog niets zeggen over eventuele schade. De prioriteit ligt bij de bestrijding van de rookwolken, aldus de zegsman. Een verzekeringsmaatschappij in Parijs schatte de schade op 42 tot 84 miljoen euro.

Britse onderzoekers gaan nog steeds uit van een ongeluk. Het kan echter moeilijk zijn om de ware oorzaak van de serie ontploffingen te achterhalen, omdat aanwijzingen vermoedelijk door de vlammen zijn vernietigd.

De enorme rookwolken dreven over Engeland naar het zuidwesten en bereikten maandagmiddag het Franse Bretagne en Normandië. Weerkundigen verwachten dat de rook binnen 48 uur ook in Spanje is gearriveerd. Ouderen en astmapatiënten kunnen veel last krijgen van de vieze rook. De Britse pers uitte grote zorgen over de giftige wolken. Door de explosies vielen 42 gewonden, aldus de Britse omroep BBC.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief