Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Schatten VOC-schip De Rooswijk in Nederlandse handen

12 dec 05

Nederland is enkele culturele 'schatten' rijker. Staatssecretaris Wijn (Financiën) ontving zondag in het Engelse Plymouth zilverstaven, gouden munten en enkele gebruiksvoorwerpen afkomstig van het VOC-schip De Rooswijk dat in 1740 bij Zuid-Engeland verging.

Het wrak is eerder dit jaar geborgen en het in goede staat gebleven erfgoed komt na bestudering beschikbaar voor Nederlandse musea. De overdracht vond zondag plaats op het Nederlandse fregat Hr. Ms. De Ruyter dat bij Plymouth ligt. Staatssecretaris Wijn toonde zich trots met de verkregen schatten. "De vondsten zijn bijzonder voor het Nederlandse culturele erfgoed", zei Wijn.

De Rooswijk werd gebouwd in 1737 voor de Kamer van Amsterdam. Het schip voer tijdens de hoogtijdagen van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Tijdens zijn tweede reis op weg van Texel naar Batavia verging het onder leiding van kapitein Daniel Ronzieres op 9 januari 1740. De Nederlandse Staat eist als rechtsopvolger van de Bataafsche Republiek al het erfgoed op dat uit geborgen VOC-schepen opduikt.

Uit De Rooswijk doken allerlei gebruiksvoorwerpen op, zoals kookgerei, een kaarsendover, een bril en een mosterdpotje met de lepel er nog in.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief