Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende: geen legalisering softdrugs

12 dec 05

Premier Balkenende ziet niets in experimenten met de regulering van wietteelt, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer en CDA-burgemeester Leers (Maastricht) eerder bepleitten.

Tijdens een CDA-partijbijeenkomst in Rotterdam benadrukte Balkenende maandagavond opnieuw de juridische bezwaren tegen het pleidooi. Bovendien is hij er niet van overtuigd dat legalisering de overlast van softdrugs zal oplossen. Hij maakte de vergelijking met de legalisering van prostitutie.. "Nu blijkt dat ook daar minder transparantie is en criminele handelingen en vrouwenhandel nog plaatsvinden."

Balkenende riep de voorstanders van legalisering, waaronder ook de Rotterdamse fracties van PvdA en Leefbaar Rotterdam, op een "eerlijk en duidelijk" verhaal te houden. "Legalisering leidt als vanzelf niet tot de oplossing van overlast", zei de premier.

Hij is gesterkt na overleg met minister Donner (Justitie) dat er juridisch "forse barrières" zijn en dat legalisering niet past bij de internationale verplichtingen van Nederland. Maastricht ziet juist in regulering van de wietteelt een oplossing van de overlast in het grensgebied.

Een duidelijk beleid betekent volgens Balkenende ook dat de overheid geen xtc-pillen gaat testen. Als dat wel gebeurt, betekent dat een verwarrend signaal aan jongeren, aldus Balkenende.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief