Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA: Verdonk lichtte Kamer 100 keer verkeerd in

14 dec 05

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft de Tweede Kamer in het afgelopen jaar ruim honderd keer verkeerd geïnformeerd. Dat stelde Tweede Kamerlid De Vries van de PvdA woensdag aan het begin van een door hemzelf aangevraagd spoeddebat over de verstrekking van asielgegevens aan Congo en andere landen.

Hij had vrijdag naar aanleiding van het rapport van de commissie-Havermans, die de gang van zaken rond Congo onderzocht, al gezegd dat Verdonk moet opstappen. De Vries hield Verdonk nu onder meer voor dat ze al op 23 november vorig jaar in de Kamer heeft gezegd dat "nimmer aan de Congolese immigratieautoriteiten gemeld wordt dat het om ex-asielzoekers gaat".

Maar volgens De Vries is dat wel gebeurd en heeft Verdonk dit herhaaldelijk en "met veel aplomb" ontkend. Hij vroeg zich af hoe Verdonk kan beweren dat ze de Kamer niet onjuist heeft geïnformeerd. "Dan staat mijn verstand dus stil", zei het Kamerlid.

Volgens de commissie is er geen inhoudelijke informatie over de achtergrond van uitgeprocedeerde asielzoekers in Congo aangetroffen, maar zijn er in zeker twintig gevallen wel gegevens doorgegeven waaruit blijkt dat een betrokkene een voormalige asielzoeker was. Het is verboden dergelijke informatie te geven, omdat het betrokkenen na terugkeer in gevaar kan brengen.

Uit een intern onderzoek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bleek vrijdag ook dat in de afgelopen jaren bij ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers uit 31 andere landen aan de autoriteiten van hun herkomstland duidelijk is gemaakt dat ze hier asiel hadden aangevraagd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief