Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Peter R. de Vries stopt als politicus

16 dec 05

Peter R. de Vries zet een punt achter zijn politieke activiteiten. De misdaadverslaggever kreeg vrijdag van het NIPO te horen dat 31 procent van de bevolking zijn Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang een aanwinst zou vinden voor het politieke landschap. De Vries zelf had van te voren die lat op 41 procent gelegd.

Tijdens een persconferentie in Hilversum zei hij dat voor zijn partij geldt: "Een man een man, een woord een woord. Er zijn al genoeg politici die niet te vertrouwen zijn". Hij zal daarom ook niet mee doen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2007, ook al zou hij volgens het onderzoek op dit moment zeker negen zetels kunnen binnenhalen en hebben de ondervraagden zich in grote meerderheid uitgesproken voor een nieuwe politiek.

De Vries en zijn partijvoorzitter Klaas Wilting voerden een aantal argumenten aan waarom het uiteindelijk toch niet gelukt was de 41 procent te halen. Een daarvan, zo zei De Vries, is "dat ik misschien wel een lastige lijsttrekker ben geweest, die niet voor alles in was. Dat levert beperkingen op. Ik ben niet bereid geweest alles voor de pers te doen," zei in een verhuld verwijt naar de media.

De Vries stoorde zich bij voorbeeld aan het feit dat van zijn 55-puntenplan niet meer dan zeven onderwerpen het nieuws hebben gehaald, waardoor zijn politieke ambities onvoldoende over het voetlicht kwamen. Daarnaast waren, volgens Wilting, de gevestigde partijen ook niet erg behulpzaam. Met uitzondering van GroenLinks wilde niemand met De Vries in debat.

Tot slot vormde ook de financiering van de campagne een probleem. Daar was domweg te weinig geld voor beschikbaar. Bovendien had de gedoodverfde lijsttrekker een drukke baan die hem ervan weerhield het hele land af te reizen. Misschien als we meer tijd hadden gehad en ons minder beperkingen hadden opgelegd was het wel gelukt, aldus de televisiepersoonlijkheid.

In januari komt het PRDV-team nog een keer bij elkaar om de campagne te evalueren en een borrel te drinken. Maar hoewel je nooit nooit mag zeggen, denkt Wilting toch dat het nu einde verhaal is voor de PRDV.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief