Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

D66 tegen nieuwe Afghanistan-missie

17 dec 05

De Tweede-Kamerfractie van D66 is tegen het uitzenden van Nederlandse militairen naar Afghanistan. De nieuwe missie naar Afghanistan wordt door deze opstelling van de democraten onzeker.

De ministers Kamp van Defensie en Bot van Buitenlandse Zaken maakten zich eerder al zorgen over het draagvlak in de Tweede Kamer.

De oppositiepartijen in de Kamer hadden zich al tegen een uitzending gekeerd en ook het CDA heeft twijfels. Van de regeringspartijen is alleen de VVD positief over de missie. Eerder leek het alsof het kabinet zonder problemen akkoord zou gaan.

Het kabinet praat maandag over de missie in een extra ministerraad. D66 wacht dat overleg dus niet af. Minister Bot laat in een reactie weten dat hij niet inhoudelijk wil reageren en dat het kabinet maandag een besluit neemt.

Omstreden
De NAVO heeft gevraagd of Nederland 1100 militairen wil uitzenden naar Uruzgan. De missie is omstreden omdat het gevaarlijk is in deze Zuid-Afghaanse provincie. In het gebied wonen veel aanhangers van de voormalige machthebbers van de extreem-islamitische Taliban.

De missie zou onder bevel staan van de Amerikanen. De Kamer had al laten weten pas akkoord te gaan met de missie als er garanties worden gegeven over een goede behandeling van krijgsgevangenen. Die eis is ontstaan na de berichten over geheime CIA-gevangenissen in het oosten van Europa, waar mogelijk wordt gemarteld.

De parlementariërs wilden ook dat de veiligheidsrisico's aanvaardbaar zijn. De Amerikanen hebben wel toegezegd dat ze de Nederlanders te hulp zullen komen, als die in Zuid-Afghanistan in de problemen komen.

Er zijn al zo'n zevenhonderd Nederlanders actief in Afghanistan. In het zuiden van het land zijn 150 Nederlandse commando's werkzaam.

Onbehoorlijk
Premier Balkenende, momenteel in Brussel voor de EU-top, liet via zijn woordvoerder weten nog niet te willen reageren op de stellingname van D66. "Maandag maakt het kabinet de balans op. Dan zal het de feiten en argumenten wegen".

Wouter Bos, partijleider van de PvdA, zei er vanuit te gaan dat de Afghanistan-missie niet meer aan de orde is, nu een van de regeringspartijen zich tegen de plannen verzet. Mocht het toch doorgaan, dan verwacht Bos dat D66 de coalitie opblaast.

VVD'er Van Baalen vindt het "onbehoorlijk" dat D66 voor haar beurt praat. "Maar het kabinet moet gewoon een besluit nemen, en daarna moeten we er in de Tweede Kamer over praten. We moeten ons niet laten gijzelen door D66."

De CDA-fractie, die eveneens grote twijfels heeft bij de missie naar Afghanistan, wil pas een oordeel geven als het kabinet een besluit heeft genomen. "Maar voor ons is een breed draagvlak uitermate belangrijk bij de uitzending van Nederlandse militairen naar risicovolle gebieden."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief