Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush gaf zelf toestemming voor telefoontaps

19 dec 05

De Amerikaanse president Bush heeft zelf toestemming gegeven aan de National Security Agency om telefoontaps te gebruiken. Met de afluisterpraktijken zijn volgens de president "Amerikaanse levens gered" in de oorlog tegen het terorrisme.

Normaliter moet een rechter toestemming verlenen voor het afluisteren van telefoons in de Verenigde Staten. Het feit dat de NSA geen toestemming heeft gevraagd, leidde tot veel beroering in politiek-Amerika. De burgerlijke vrijheden zouden daardoor in het geding zijn.

Bush verdedigde zaterdag voor de radio zijn handelwijze. Hij dat de afluisterpraktijken en e-mailcontrole een "vitaal middel" zijn om de VS te beschermen. Hij bekritiseerde het feit dat het bestaan van dit afluisterprogramma naar de media is uitgelekt.

Dit is een strikt geheim project en cruciaal voor onze nationale veiligheid, aldus Bush. "Onze vijanden hebben informatie gekregen die ze niet zouden mogen hebben ontvangen." Het dagblad The New York Times bracht het vrijdag voor het voetlicht.

De toestemming van de president om af te luisteren en e-mailvekeer te bespioneren was niet voor onbeperkte duur. Volgens Bush ging het sinds de aanslagen in de VS van 11 september 2001 telkens om periodes van 45 dagen. Hij heeft zo tientallen keer opnieuw toestemming verleend voor deze werkwijze. Bush zei dat hij dat voortzet "zo lang als onze natie te maken heeft met een voortdurende dreiging van Al Qaida en soortgelijke groepen".

De rel rond de presidentiële afluisterinstructies valt samen met onenigheid in de Amerikaanse volksvertegenwoordiging over de verlenging van een noodwet om terrorisme te bestrijden, de Patriot Act. De wet vervalt eind deze maand maar de regering wil de wet in een permanente vorm laten voortleven. De Senaat verwierp voorstellen daartoe vrijdag in meerderheid uit vrees voor de grondrechten van de Amerikaanse burgers.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief