Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Inspectie onderzoekt stamcelklinieken

19 dec 05

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet onderzoek naar twee klinieken die patiënten in het buitenland met stamcellen behandelen. Aanleiding zijn klachten van Nederlandse neurologen over de handelwijze van de medische centra. De inspectie wil weten of de klinieken hun patiënten goed voorlichten, zei een woordvoerster maandag.

Cells4Health en het Preventief Medisch Centrum (PMC) beweren met stamcellen de toestand te kunnen verbeteren van patiënten die lijden aan bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson of de spierziekte multiple sclerose. De behandelingen vinden plaats in landen als Turkije of de Verenigde Arabische Emiraten. De centra maken gebruik van de stamcellen van de patiënten zelf.

Volgens de IGZ en Nederlandse neurologen is niet wetenschappelijk bewezen dat de behandeling met stamcellen werkt. De inspectie onderzoekt of de klinieken hun patiënten dit wel vertellen en of ze informatie geven over de risico's van de behandeling. Omdat de centra in het buitenland werken, kan de IGZ geen onderzoek doen naar hun medische werkwijze.

Cells4Health heeft volgens een woordvoerder nooit beweerd wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van stamcelbehandelingen te hebben. "Maar de praktijk wijst uit dat het werkt." Het medisch centrum heeft inmiddels zestig patiënten laten behandelen, onder wie twintig Nederlanders. Ongeveer 80 procent had daar baat bij, aldus Cells4Health. Aan de operatie zijn volgens de kliniek geen extra risico's verbonden.

Cells4Health werkt nu met specialisten in Istanbul. Het bedrijf onderzoekt of het mogelijk is ook in Nederland een kliniek te openen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief