Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Plastisch chirurgen beginnen strijd tegen zorgverzekeraars

4 jan 06

Zorgverzekeraars misleiden patiënten geven onjuiste informatie en vertragen de behandeling. Dat blijkt uit een enquête onder plastisch chirurgen in ons land. In die enquête klaagt een ruime meerderheid van de plastisch chirurgen over de bemoeizucht van de zorgverzekeraars. Voor allerlei medisch noodzakelijke ingrepen moeten de plastisch chirurgen toch machtigingen aanvragen bij de zorgverzekeraar, die mee gaat beslissen of een operatie of behandeling noodzakelijk is.

Daarmee staat volgens de chirurgen de onafhankelijkheid van de medici onder druk. Zo worden plastisch chirurgen, zo zeggen ze zelf, gedwongen om allerlei behandelingen goedkoper te maken waardoor de veiligheid van de patiënt in het geding komt.

De plastisch chirurgen kondigen nu aan om patiënten die geen akkoord hebben van hun verzekeraar niet meer te behandelen.

Ook komen ze met een top 3 van de slechtste en de beste verzekeraars om zo patiënten te informeren waar ze zich moeten verzekeren.

De cijfers zijn gebaseerd op de hoeveelheid klachten over een verzekeraar. Hoe meer klachten van chirurgen hoe meer punten, aldus een woordvoerder van de vereniging voor plastisch chirurgie.

Minst vriendelijke zorgverzekeraar (veel problemen):

Zilveren Kruis Achmea 109
CZ 64
AGIS 61
Menzis 41

Meest vriendelijke zorgverzekeraar (geen problemen):

GVP* 80
VGZ 33
VVAA* 32
OHRA 28

* De dienst GVP laat de zorgverzekering uitvoeren door CZ
* De VVAA is per 1 januari onderdeel geworden van ONVZ

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief