Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Toestand Sharon kritiek

5 jan 06

Israëlische artsen zijn er na een tweede operatie in geslaagd de hersenbloeding bij premier Sharon te stoppen. Zijn toestand is stabiel, maar kritiek, zo wordt gemeld. Hij moet zeker 24 uur kunstmatig in slaap worden gehouden en aan de beademingsapparatuur blijven.

Sharon (77) werd gisterenavond in het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem opgenomen na een zware beroerte. Hij werd meteen geopereerd.

Na bijna zeven uur opereren werd een CT-scan gemaakt, waaruit bleek dat de bloeding in zijn hersenen nog niet was gestelpt. Sharon werd daarop opnieuw naar de operatiekamer gebracht.

Sharon werd meteen van de bloedverdunners gehaald, die hij slikte om een nieuwe beroerte te voorkomen. Nu krijgt hij op de intensive care medicijnen toegediend die juist zijn bloed moeten verdikken.

Behandeling
"Hij is stabiel", verklaarde de directeur van het ziekenhuis na de operatie. "Al zijn vitale organen functioneren normaal, maar zijn toestand is ernstig."

Sharon zou vandaag in het ziekenhuis een behandeling ondergaan voor zijn hartproblemen. Op 18 december had de premier al een lichte beroerte. Toen bleek dat hij een klein gaatje in zijn hart heeft, dat moet worden gedicht.

Na zijn eerste beroerte kreeg Sharon bloedverdunners en de opdracht om flink af te vallen. Vice-premier Olmert neemt de taken van Sharon voorlopig waar.

Kadima
Het is zeer de vraag of Sharon na zijn operatie, als hij het overleeft, nog fit genoeg is om deel te nemen aan de politiek. Enkele weken geleden kondigde Sharon aan uit de rechtse Likud te stappen en een nieuwe partij op te richten, Kadima ('Voorwaarts').

In de peilingen deed de partij, die ook de steun kreeg van voormalig Arbeidspartij-leider Peres, het erg goed. De kans was tot toe groot dat de middenpartij zowel Likoed als de Arbeidspartij zou kunnen verslaan.

Kadima is echter volledig rond de persoon van Sharon gevormd, en het is zeer onzeker wat er gebeurt als de premier niet meer in staat is de partij te leiden.

Om beter campagne tegen Kadima te kunnen voeren, zouden zondag vier Likud-ministers uit het kabinet treden. Maar die beslissing is nu voorlopig teruggedraaid.

Bidden
Mogelijk worden de Israëlische verkiezingen, die zijn gepland in maart van dit jaar, uitgesteld. Ook voor de Palestijnse verkiezingen, gepland op 25 januari, kan Sharons toestand gevolgen hebben. De verkiezingen waren al onzeker geworden door een conflict over het stemrecht van Palestijnen in Oost-Jeruzalem.

In de VS is president Bush gisteravond op de hoogte gesteld van de situatie. Het Witte Huis heeft Sharon beterschap gewenst. "We bidden voor zijn herstel", verklaarde president Bush. De Japanse premier Koizumi heeft een bezoek aan Israël afgezegd.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief