Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opnieuw hersenbloeding Sharon

6 jan 06

De Israëlische premier Sharon heeft opnieuw een hersenbloeding gekregen. Dat melden woordvoerders van het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem. Hij wordt op dit moment geopereerd.
De 77-jarige leider onderging vanochtend een hersenscan om de schade aan zijn hersenen vast te stellen. Daaruit bleek dat er een nieuwe bloeding was ontstaan, zijn schedel licht was opgezwollen en zijn bloeddruk verhoogd was.

De twee zonen van Sharon zouden zich naar het ziekenhuis hebben gespoed. Ook waarnemend premier Ehud Olmert en partijgenoot Shimon Peres zijn volgens de media op weg naar het ziekenhuis.

Sharon kreeg woensdagavond een zware hersenbloeding. Na opname in het ziekenhuis onderging hij een zeven uur lange operatie. Hij moest daarna opnieuw de operatiekamer in toen uit een scan bleek dat de bloeding in zijn hersenen nog niet was gestelpt. Sinds gisteren werd de premier in slaap gehouden, om zo de druk op zijn hersenen te verminderen.

Algemeen wordt aangenomen dat Sharon niet meer in de politiek zal terugkeren. Olmert is inmiddels op de hoogte gebracht van de Israëlische geheime militaire informatie, die normaal alleen de premier kent. De verwachting is dat Olmert partijleider wordt van Kadima, de nieuwe partij van Sharon.

Volgens peilingen van de Israëlische krant Ha'aretz kan Kadima nog steeds op veel steun rekenen. Eind maart zijn er in Israël verkiezingen.

De vier ministers van de Likud-partij blijven voorlopig in het kabinet. Ze waren van plan zondag hun ontslag in te dienen, maar ze stellen dat voor onbepaalde tijd uit in verband met de toestand van Sharon. De nieuwe Likud-leider Netanyahu wilde de vier ministers terugtrekken, zodat de partij zich helemaal zou kunnen richten op de verkiezingen.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief