Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Boomkap na wekenlang vertraging begonnen

9 jan 06

De boomkap van zes hectare van het Schinveldse bos is vanochtend na wekenlang gesteggel begonnen. Actievoerders van GroenFront! wisten de kap te vertragen. Nadat de marechaussee en politie de meeste activisten uit het bos had verwijderd, kon met shovels aan de kap worden begonnen. Ook zijn de eerste actievoerders uit de boomhutten gehaald.

De activisten zijn erin geslaagd de kap te vertragen; er was aangekondigd dat de eerste boom om acht uur maandagochtend zou geveld worden. Dit werd uiteindelijk 9.30 uur. De marechaussee verwijderde eerst de actievoerders van Groenfront!, die zich op de grond hadden vastgeketend aan een boom. Hierna begon een aannemer in opdracht van Defensie met shovels aan de kap.

Met hoogwerkers haalt het zogeheten Brand en Traangasteam van de ME de tientallen actievoerders uit de boomhutten waarin zij al weken zitten. Zij hebben zichzelf vastgeketend, sommigen met een stalen buis om hun arm, wat het moeilijker maakt om ze te verwijderen. Hoe lang het duurt voordat de marechaussee en de politie alle activisten de bomen uit hebben, is niet bekend.

De NAVO wil dat het bos verdwijnt voor de veiligheid van de AWACS-vliegtuigen die op de naburige basis landen. De vliegbasis Geilenkirchen ligt net over de grens in Duitsland. De bewoners van Schinveld zijn boos omdat de overheid helpt de vliegtuigen, waarvan zij al jaren last hebben, nog lager over Zuid-Limburg te laten vliegen. Bovendien heeft het bos volgens hen grote natuurlijke en historische waarde.

De marechaussee begon rond twee uur 's nachts met de ontruiming van het bos. Enkele uren lang was er een soort impasse, waarbij een linie marechaussees tegenover een groep zingende inwoners van Schinveld stond. Die had zich verzameld rond kampvuren.

Iets na zes uur begonnen de marechaussees met het leegvegen van het bos. Ze dreven sympathisanten van de actievoerders en journalisten uit het bos en arresteerden degenen die niet snel genoeg weggingen. Ze sloopten direct tenten en barricades en maakten de vuren uit. Grote schijnwerpers verlichtten de omgeving.

Voor zover bekend vielen er geen gewonden, 23 personen werden aangehouden. Waarnemend burgemeester Zuidgeest van de gemeente Onderbanken, waar Schinveld onder valt, was opgelucht over het verloop van de geweldloze ontruiming.

In de loop van de nacht werd het erg koud en besloten kleine groepjes mensen uit Schinveld en omstreken al naar huis te gaan. De meesten hadden er een groot deel van de zondag en een deel van de nacht doorgebracht.

Zuidgeest kondigde vorige week een noodverordening af, waarmee het bos tot verboden gebied werd verklaard. Desondanks bleven sympathisanten van de actievoerders toestromen. De brandweerkorpsen van Onderbanken en Brunssum lieten weten de marechaussee en politie bij de ontruiming van het bos niet te ondersteunen. Brandweerlieden van de korpsen voegden zich zelfs bij de bezetters in het bos.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief