Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Legerbaas benadrukt belang missie Afghanistan

9 jan 06

Het "uitrollen" van de activiteiten van de Internationale Veiligheidsmacht (ISAF) over heel Afghanistan is "cruciaal" voor het succes van de wederopbouw van het land. Nederland heeft de afgelopen vier jaar fors geïnvesteerd in Afghanistan. "Het mag niet gebeuren dat door het laten voortduren van de onveiligheid in het zuiden, de onrust overslaat naar de relatief rustige gebieden in het noorden en het westen. Dan zijn we weer terug bij af."

Die waarschuwing uitte de commandant der strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, maandag op de vliegbasis Volkel, waar hij voorlopig het laatste F-16 detachement voor Kabul uitzwaaide. De eenheid, bestaande uit ongeveer honderd militairen en vier F-16 gevechtsvliegtuigen, blijft tot april gestationeerd op de internationale luchthaven van de Afghaanse hoofdstad om ISAF te ondersteunen.

In zijn toespraak tot de manschappen zei Berlijn zich als hoogste militair niet te willen mengen in het politieke debat. Maar zijn waarschuwing komt wel op een moment dat kabinet en Tweede Kamer in een op het oog hopeloze patstelling zijn beland over het 'voornemen' circa 1200 militairen naar het zuiden van het land te sturen. Het kabinet komt vrijdag weer voor het eerst in het nieuwe jaar bijeen. De missie staat dan hoog op de agenda.

Doordat D66-fractievoorzitter Dittrich vroegtijdig zijn veto over de missie uitsprak, maakte hij het zijn partijgenoten in het kabinet, de ministers Pechtold en Brinkhorst, onmogelijk in te stemmen met een 'besluit' van het kabinet om de troepen uit te sturen. Verder dan instemmming met een voornemen van het kabinet kon het tweetal niet gaan. Maar een meerderheid van de Kamer weigert inhoudelijk over de uitzending te praten zolang het kabinet geen besluit neemt.

In zijn rede gaf Berlijn aan dat als het uitrollen van de ISAF naar het zuiden mislukt, het vele werk van Nederlandse soldaten en de vele honderden miljoenen euro's die in het land zijn gepompt, wel eens tevergeefs kunnen zijn geweest.

De Verenigde Staten deden er maandag nog een schepje bovenop. In een interview met de Volkskrant waarschuwde de oud-diplomaat en vertrouweling van president Bush, Paul Bremer III, dat het stranden van de missie schadelijk zou kunnen uitpakken voor de Nederlandse belangen in de VS.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief