Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veerman gelast extra controle Turkije-reizigers

9 jan 06

Reizigers uit Turkije worden aan de Nederlandse grens extra scherp gecontroleerd op het verboden bezit van vogels en vogelproducten. Aanleiding is de recente verspreiding van het H5N1-virus van de vogelgriep in Turkije, waaraan tot nu toe drie tieners zijn overleden.

Minister Veerman van Landbouw maakte de aangescherpte controle maandag bekend. Reizigers uit Turkije en andere vogelgrieplanden als Thailand, Indonesië en Roemenië mogen geen vogels of dierlijke producten mee terug naar huis nemen. De invoer van eieren, veren, vlees, jachttrofeeën, kaas, melk en huiden is verboden. De extra controles zijn bedoeld om nog beter in de gaten te houden of iedereen zich aan dat (Europese) importverbod houdt.

Naast de scherpere inspecties van de Turkije-gangers zal Veerman in Brussel pleiten de controles op het verkeer tussen Turkije en de Europese Unie op te voeren.

Het Rijk waarschuwt toeristen naar vogelgrieplanden via de websites van de ministeries van Landbouw, Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken voor de ziekte. Geadviseerd wordt onder meer het contact met watervogels en ander pluimvee ter plaatse zo veel mogelijk te vermijden.

Begin dit jaar trok Veerman de afschermplicht voor kippen en ander pluimvee in. Andere maatregelen tegen een uitbraak van de vogelgriep als het Europees importverbod van siervogels uit de besmette landen, het verbod om vogels bijeen te brengen voor bijvoorbeeld een tentoonstelling en de extra reiniging en ontsmetting van pluimveetransporten uit besmette gebieden zijn wel van kracht gebleven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief