Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

D66 dreigt met kabinetscrisis

11 jan 06

Tweede Kamerlid Bert Bakker van D66 gelooft niet dat het kabinet een uitzending van militairen naar het zuiden van Afghanistan overleeft. "Of het kabinet komt tot inkeer en besluit niet te gaan. Of het kabinet komt er niet uit en klapt uit elkaar", zegt hij deze week in Elsevier.

Volgens Bakker is het "ondenkbaar" dat een missie met zoveel risico's genoeg heeft aan de steun van een kleine meerderheid in de Kamer. Maar zelfs als er een ruime meerderheid met steun van de PvdA ontstaat, dan is dat nog niet acceptabel voor de democraten. "Want die steun wordt dan niet gegeven op inhoudelijke, maar op machtspolitieke gronden. Dan hebben we een kabinetsprobleem, want het lijkt mij vrij ondenkbaar dat D66 in zo'n kabinet wil blijven."

De PvdA reageerde woensdag furieus op "het gekonkel van D66". "Het gedonder over de missie moet nu maar eens afgelopen zijn," zei het zichtbaar geïrriteerde PvdA-Kamerlid Koenders. "Het kabinet moet zich niet langer laten gijzelen door de interne machtstrijd van D66. Premier Balkenende moet nu een besluit nemen, voor of tegen de missie."

Volgens Koenders is de affaire inmiddels "een aanfluiting voor onze democratie geworden, nu het buitenland ons probeert te vertellen wat we moeten doen". Volgens VVD-woordvoerder Van Baalen is D66 "bijzonder onverstandig" bezig. Veel meer wil hij over de escapades van de kleinste coalitiepartij niet kwijt. Maar ook hij vindt dat Balkenende er niet onderuit kan een besluit te nemen. "En als dat er niet komt gaat de missie niet door. Dat zouden wij zeer betreuren, maar wij gaan dan niet om het aftreden van D66-vicepremier Brinkhorst vragen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief