Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cohen: groeiende onrust in Amsterdam

17 jan 06

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam maakt zich zorgen over de situatie in de hoofdstad naar aanleiding van enkele incidenten met groepen jongeren in een paar stadswijken sinds begin dit jaar.


"Er is onrust in de stad", aldus Cohen dinsdag na een ingelast overleg met de veertien voorzitters van alle Amsterdamse stadsdelen. "Er is een onderhuids gevoel waarbij kleine dingen nodig zijn om het tot een uitbarsting te laten komen."

Volgens Cohen is er na een periode van relatieve kalmte nu sprake van een opleving van de onrust in Amsterdam. Vooral een groep van ongeveer honderd gedragsgestoorde probleemjongeren "zorgt voor veel gedoe". "We zijn nu bezig met justitie daar een oplossing voor te vinden." Volgens Cohen zitten alle stadsbestuurders er bovenop om de onrust in de kiem te smoren.

Bij de incidenten de afgelopen weken waren vooral Marokkaanse jongeren betrokken. Rond de jaarwisseling sloeg een groep jongeren in het zuidelijke deel van de wijk De Pijp de ruiten aan diggelen van 39 auto's. In hetzelfde stadsdeel maken bewoners zich zorgen over de toename van treiterijen door groepen jongeren. Een joodse inwoner is bedreigd en er is vuurwerk door zijn ruit naar binnen gegooid. Een homostel wordt stelselmatig getreiterd.

Een week geleden zorgden tientallen jongeren voor onrust in stadsdeel Slotervaart nadat een 17-jarige scooterrijder was omgekomen omdat hij tegen een lantarenpaal was gereden. De jongeren gaven de politie de schuld en bekogelden ruiten van het politiebureau aan het August Allebéplein met stenen en staken een auto in brand.

Volgens Cohen waren er veel meer incidenten "die de pers niet hebben gehaald" waarbij ook groepen autochtone raddraaiers waren betrokken. Zo waren er in stadsdeel Westerpark jongeren die voor overlast zorgden. De politie speelt een rol bij de aanjaging van de problematiek, aldus de burgemeester. "De politie is zich daarvan bewust, maar we wijken niet en de politie gaat gewoon door met het bestrijden van de overlast." Momenteel worden elke dag ergens in Amsterdam zonder enige aanleiding ruiten ingegooid.

Het optreden van de politie moet volgens Cohen gecombineerd worden met een "zachte kant", de inschakeling van scholen, ouders en mensen uit de eigen cultuur en de eigen groep. "Het is een taaie problematiek. We doen onze uiterste best er wat aan te doen." Hij ziet een voedingsbodem in de onrust door de achtergebleven sociaal-economische situatie van veel jongeren. Ook de rellen in Parijs zouden zijn nawerking kunnen hebben, aldus Cohen.

De burgemeester meent dat de bestuurders in Slotervaart en De Pijp de incidenten "op een goede manier hebben gekanaliseerd". Voorzitter E. Jaensch van stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid pleitte bij Cohen voor een stadsbreed onderzoek om te bekijken in welke buurten sprake is van stelselmatige intolerantie. Hij kondigde zelf al aan in De Pijp 'thermometers' aan te stellen, mensen die informatie geven over de situatie in de buurt.

De Tweede Kamer wil op korte termijn een brief van het kabinet over de situatie in Amsterdam en elders. De fracties steunden een verzoek hiertoe van onafhankelijk Kamerlid Wilders. Hij denkt dat de straatterreur in Amsterdam geen incident is en dat het ook elders in Nederland voorkomt. Hij wil een inventarisatie daarvan. Ook wil hij spoed achter de antwoorden op Kamervragen die hij dit weekeinde stelde over de onrust in de Diamantbuurt in Amsterdam.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief