Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Weisglas: kritiek Pechtold oncollegiaal

23 jan 06

Tweede Kamervoorzitter Weisglas vindt de kritiek die D66-minister Pechtold heeft geuit op een aantal van zijn collega's “ronduit oncollegiaal en deloyaal”. Weisglas schrijft dat maandag in zijn weekboek op internet.

"Als ik het in Den Haag zo slecht naar mijn zin zou hebben als Alexander Pechtold zou ik gewoon een enkele reis naar Wageningen nemen", aldus Weisglas. Pechtold was voor hij vorig jaar zijn afgetreden partijgenoot De Graaf opvolgde burgemeester van Wageningen. In een interview met het maandblad Opzij van deze week haalt Pechtold uit naar 'politiek Den Haag'. Alles is daar "veel vuiler en vunziger dan mensen denken".

Pechtold schrijft ook dat hij "soms moeilijk" uit de voeten kan met premier Balkenende en minister Donner van Justitie (beiden CDA), al voegt hij erbij dat dat "vast wederzijds" zal zijn.Pechtold gaf de afgelopen manden herhaaldelijk af op 'het Haagse gedoe'. Kamervoorzitter Weisglas reageerde daar eerder ook al op. Volgens hem is het slecht als politici steeds kritiek hebben op hun eigen vak. "Dit is ongeloofwaardig voor de burgers in Nederland. Het voedt de gedachte dat het in Den Haag alleen om het spel en het eigenbelang gaat", schrijft hij in zijn weekboek.

CDA en VVD wilden maandag weinig woorden vuilmaken aan de uitspraken van Pechtold. "We hebben maar besloten dit incident dood te zwijgen", aldus CDA-Kamerlid Van de Camp. "We kunnen niet iedere week onze agenda laten bepalen door de interviews van de heer Pechtold." Een VVD-woordvoerder doet de woorden van de D66-bewindsman af als "verkiezingsretoriek".

Doe eens normaal contract
GroenLinks wil met het kabinet een "Doe eens normaal contract" afsluiten. Fractievoorzitter Femke Halsema zei maandag naar aanleiding van het interview met Pechtold in Opzij dat het kabinet op moet houden met "het oplaten van lachwekkende luchtballonnen".

Halsema uitte ook kritiek op de stemming in het kabinet om alles maar te verbieden. De discussie over onder andere de verheerlijking van geweld, het dragen van burka's, of het roken van wiet in het openbaar, leidt in haar ogen de aandacht af van belangrijker zaken. In plaats daarvan moet er meer gekeken worden naar de werkloosheid onder jonge allochtonen, aldus Halsema.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief