Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Samir A. schrijft autobiografisch boek

24 jan 06

Terreurverdachte Samir A. is begonnen aan het schrijven van een boek over zijn leven. Justitie heeft de eerste 25 pagina’s van het boek aangetroffen op de computer van Samir, bij zijn aanhouding op 14 oktober vorig jaar. Ook ontdekte justitie een pamflet

In zijn boek met de titel "Deurwaarders" beschrijft Samir hoe hij tot zijn ideeën is gekomen. Veel van zijn kennis vond hij op internet: "Op alle websites die ik bezocht werden Amerika en het westen vervloekt en opgeroepen om haar te vernietigen. Waarom? Zij waren de grootste bloedvergieters.(...) Zij hebben alle Arabische landen bezet, en corrupte regimes neergezet, om ze uiteindelijk dingen te laten doen waardoor ze een excuus hebben om met haar hele macht binnen te vallen, kijk naar Saddam!!! (...) Dit alles vond ik op internet, dit leerde ik niet op school..."

Tsjetsjenië
Samir beschrijft verder zijn reis begin 2003 naar Tsjetsjenië, die strandde in Oekraïne. Ook vertelt hij over zijn eerste aanhouding eind 2003, toen hij met vier andere verdachten werd aangehouden voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Over zijn periode in voorarrest schrijft Samir: "Op een gegeven moment stond ik op en schreeuwde "Allahoe Akbar", als ik iets verkeerds in de ogen van mijn ouders heb gedaan dan betekent dat nog niet dat ik wat verkeerds in de ogen van Allah heb gedaan, en ik leef voor Allah en niet voor mijn ouders, ik aanbid Allah alleen en niet mijn ouders.(...) Ik voelde me rustig en ontspannen, ik had geaccepteerd dat ik een tijdje zou vastzitten."

In de computer van Samir trof justitie een versie van een artikel aan met de titel "Lessen in Veiligheid" . Het begint als volgt: "In deze uitgave zal ik Inshallah vertellen hoe een moewahied te werk moet gaan om niet in de handen van de ongelovigen te vallen en wat te doen bij een arrestatie."

Leeuwen van Tawhied
Het eerste hoofdstuk gaat over arrestaties, hoe ze plaatsvinden en waar. Hoofdstuk twee is gewijd aan verhoren: hoe werkt een verhoor, en hoe moet je je tijdens een verhoor gedragen. Het pamflet eindigt met een aantal tips: Gedenk Allah en Allah zal aan je denken, voorkom dat je wordt opgepakt, heb geen informatie die je niet nodig heb, reinig je huis van bewijzen, vertel je vrouw of anderen geen geheim van de groep en wees voorzichtig met communicatie.

Dit pamflet heeft justitie ook aangetroffen op het weblog "Leeuwen van Tawhied". Op deze weblog staat ook het artikel "Verklaring omtrent beschuldiging kijken naar perverse video's". Hierin wordt uitgelegd waarom Mohammed B. op zijn computer perverse video's had opgeslagen. Het weblog is op verzoek van justitie maandenlang opengehouden, maar dinsdag gesloten, zegt internetbedrijf Ilse Media. De advocaat van Samir A. had geen behoefte om op de uitzending van Nova te reageren.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief