Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dittrich voelt zich gesterkt door geheime MIVD-rapport

26 jan 06

D66-leider voelt zich gesterkt door de twee geheime MIVD-rapporten over de situatie in Uruzgan die hij heeft mogen lezen. Dat zei hij donderdag na afloop van een gastcollege op de Universiteit van Amsterdam.

De fractievoorzitters en de buitenlandwoordvoerders in de Tweede Kamer mochten donderdag de twee geheime rapporten van minister Kamp lezen, maar daarover niets naar buiten brengen.

Dittrich wilde inhoudelijk ook niets zeggen over de rapporten, maar hij zei wel dat "de inhoud van de rapporten de D66-stellingname ondersteunt". De fractie is al sinds half december tegen de voorgenomen missie naar het zuiden van Afghanistan, omdat dat gebied nog niet klaar zou zijn voor een wederopbouwmissie.

Dittrich vergeleek in het gastcollege Uruzgan met de Nederlandse missie halverwege de jaren negentig in Srebrenica. "Nederland moet zich niet weer een oorlog in laten rommelen", zei Dittrich tegen de ongeveer 150 studenten.

Ditrich stelde dat de bevolking van Uruzgan "wild en woest en haatdragend is". In het gebied zien de mensen weinig verschil tussen de Amerikanen die er de 'vechtmissie' Enduring Freedom leiden en de vreedzamere Nederlandse aanpak, de zogenoemde 'Dutch Approach'.

Nederland moet volgens Dittrich kijken naar andere operaties waar meer succes te boeken is, zoals bijvoorbeeld in Congo. Nederland moet niet een "willoos werktuig" van de NAVO worden.

Dittrich vroeg zich hardop af waarom landen als Frankrijk en Duitsland niet meedoen met de operaties in het zuiden van Afghanistan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief